П’ятниця , 29.03.2024

Замість літака у Тернополі на Східному хочуть встановити трьох ангелів

Архітектурно-містобудівна рада озвучила ідеї щодо встановлення пам’ятника на місці літака, що на Східному масиві.

ангели1Демонтувати цілком чи реконструювати? Мова, звісно ж, про “Пам’ятник бойової слави “Літак МІГ-17”, що біля парку Національного відродження.

Створив його ще в 1972-му архітектор Едуард Гронський. А в березні 1992-го виконавчий комітет міської ради ухвалив рішення, яким погодив його демонтаж. Однак  через технологічну складність та брак коштів намір тоді влада відклала. А в 2012-му спеціально створена комісія, обстеживши пам’ятник, констатувала: він у поганому технічному стані. Тож вирішити його долю слід якнайшвидше.

Та, коли сам радянський літак, котрий, до речі, жодного відношння до історії міста не має, було ухвалено зняти й передати в музей, то над тим, як бути з рештою частин постаменту чиновникам довелось добряче поламати голову. Елемент переходу від залізобетонної конструкції до літака, що виконувався як підсвічений аналог вогняного потоку, в аварійному стані, тому питання чи взагалі його варто реконструйовувати. А демонтаж самої бетонної основи коштуватиме місту стільки ж, скільки й реконструкція постаменту загалом.
“Рішення задачі несподівано знайшов відомий тернопільський архітектор Іван Осадчук, зазначає заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. – Він запропонував, на існуючій бетонній основі, створити фігуру, котра б стала гармонійним довершенням архітетурного ансамлю бульвару Данила Галицького. Нагадаємо, торік ангели2бульвар було повністю реконструйовано: викладено бруківку, прокладено комунікації, встановлено дитячий майданчик зі штучним покриття, здійснено озеленення. Посеред нього ожив сучасний водограй, і його шепіт губиться у мелодії дзвонів храму Матері Божої Неустанної Помочі УГКЦ, наче молитва. За задумом архітектора, вінцем цієї архітектурної композиції мала б стати “Трійця Воздвиження”, тобто троє янголів, котрі наче зійшли з небес”.

Що надихнуло архітектора на такий задум – залишається тільки здогадуватись. Можливо, те, що бульвар, наче об’єднав у собі триєдинство віри, краси та знань (поруч розташована Тернопільська бібліотека для дорослих №4, одна з найпопулярніших у місті). До того ж, неподалік нього діє ще й Свято-Троїцький духовний центр. А, ймовірно, Іван Прокопович був ще під впливом попередньої роботи – створення пам’ятного знаку новітнім Героям, випускникам Тернопільської загальноосвітньої школи №12 Тарасу Слободяну, Павлу Римару та Павлу Басу, котрі віддали життя за Україну.

Запропонований архітектором Іваном  Осадчуком проект нині розглядала архітектурно-містобудівна рада. Думки звучали різні. Одна з них, що можливо, замість трьох янголів варто зообразити трьох воїнів АТО. Доволі символічно було б на місці радянського літака встановити пам’ятник сучасним Героям, котрі віддали життя за Україну.

Задум, зауважує Леонід Олексійович, доволі цікавий та вартий уваги.  Зрештою, оцінювати його, – тернополянам. Баченням вони зможуть поділитись під час  громадського обговорення ідеї встановлення “Трійці Воздвиження” та її символічне наповнення.

Джерело: topnews.in.ua

One comment

  1. ви з1 во1ми ангелами просто 1д1оти. Де так1 т1льки беруться. не знаю.