П’ятниця , 29.03.2024

На Тернопільщині 300 людей займаються вирощуванням тютюну (ВІДЕО)

Після десяти років простою на Тернопільщині відновлює роботу єдине в Україні підприємство з ферментизації тютюну.

тютюнНа сьогоднішній день виробничий цикл включає в себе як вирощування, так і переробку сировини, повідомляють у прес-службі Тернопільської ОДА.

«Після розпаду СРСР тютюнова галузь, власне його переробка, повністю розвалилась. На Україні ми поки єдині, хто почав відновлювати важливу і стратегічну галузь виробництва. З 2010 року було прийняте рішення про вирощення тютюну. За цей час було відновлено 20 і ще докуплено близько 30 спеціальних сушарок. На даний момент полях залучено для вирощування тютюну 300 людей, які працюватимуть з березня по листопад-грудень», – зазначив директор підприємства Олексій Сова.

Один га тютюну створює одне робоче місце, в той час як при вирощуванні зернових – одна людина обслуговує в середньому 100 га. Виробники запевняють, що при наявності відповідної законодавчої бази та сприяння з боку держави, для жителів Борщева та навколишніх сіл в перспективі може бути створено до 2-3 тисяч робочих місць.

«Однією зі стратегій Тернопільщини є відновлення роботи промисловості, яка забезпечує робочими місцями жителів нашого краю. Ми були на ферментаційному заводі, зараз важливо забезпечити це підприємство сировиною. Відповідно, для цього необхідні люди, які будуть вирощувати тютюн і матимуть місце роботи», – зауважив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.