П’ятниця , 29.03.2024

У Бережанах готуються до відзначення 100-річчя з часу боїв на горі Лисоня

Готуючись до відзначення 100-річчя з часу боїв Українських Січових Стрільців проти російської армії, на горі Лисоня відновлюють меморіальний комплекс.

ЛисоняСаме тут буде здійснено облагородження пам’ятника та виконано унікальний розпис вже відремонтованої каплиці, повідомляє прес-служба Тернопільської ОДА.

«Саме на цьому місці 100 років тому загинуло кількасот українських січовиків, які захищали свою землю від російської армії. Кожен українець повинен це знати, пам’ятати та пишатись. Тому обласна адміністрація проводить цілу низку заходів по реставрації меморіального комплексу на Лисоні. Зокрема, проводиться ремонт та художній розпис каплиці, здійснюється ремонт монументу. Також, буде відновлено цвинтар Січових Стрільців в селі Посухів», – пояснює заступник голови Тернопільської ОДА Юрик Юрій.

Так, для художнього розпису каплиці були запрошені 6 художників. На їхній роботі будуть зображені не лише українські січовики. Цей унікальний триптих розповідатиме про всю історію України в цілому. Починаючи з часів Київської Русі, закінчуючи сучасністю.  А тому, тут можна побачити і князя Володимира, княгиню Ольгу, запорожців, героїв Небесної Сотні та воїнів, які полягли в зоні АТО.

Що ж стосується власне меморіалу, то сторони пам’ятника обкладуть декоративним каменем, навколо нього встановлять невеликий пліт і сцену.

«Станом на сьогоднішній день виділено 340 тис грн обласною радою, 200 тис грн районною радою, 165 тис грн з місцевого бюджету. Крім того, за допомогою облдержадміністрації, облради та органів місцевого самоврядування для облагородження пам’ятника було придбано плитку в кількості 800 кв.м..», – зауважив заступник голови Тернопільської ОДА Валов Олег.

Гора Лисоня визначне місце, де можна відчути увесь героїзм та силу національного духу. Цим місцем повинні пишатись тисячі українців. За словами, Олега Валова, сюди з кожним роком приїжджає все більше туристів. Можна зустріти не лише жителів Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської областей. Сюди приїжджають навіть з за-кордону.

«В 1916 році тут була битва, в якій брала участь і австро-угорська армія. Саме на Бережанщині на Лисоні помер брат мого діда 100 років тому. За деякими свідченнями після битви його поховали поблизу десь в лісі. Сьогодні я приїхав сюди, щоб побачити те місце, де помер брат мого діда і відшукати місце його поховання», – поділився своєю історією австрійський гість Манфред Шліксбір.