Четвер , 28.03.2024

У Тернополі під час Другої світової був свій “Бабин Яр” (ВІДЕО)

Сьогодні, 29 вересня, відзначають 75-річницю трагедії Бабиного Яру. У Києві відбудеться ряд заходів, приурочених цій трагедії людства.

holokost75 років тому німецькі окупанти, які зайняли Київ, вбили більшу частину євреїв, що проживали у місті. У Бабиному Яру за 48 годин були жорстоко вбиті понад 30 тисяч невинних дітей, жінок та чоловіків. Жахливі події Бабиного Яру вважають початком Голокосту – винищувального походу фашистів проти євреїв.

Втім, до закінчення німецької окупації в 1943 році, в урочищі Бабин Яр також були страчені десятки тисяч військовополонених та цивільних інших національностей. Тут загинули українці, росіяни, білоруси…

Тут загинули понад 600 членів ОУН, в тому числі й українська поетеса Олена Теліга разом зі своїм чоловіком…

Після початку розстрілів у Бабиному Яру аналогічні каральні акції відбувалися і в інших містах на окупованих німецькими фашистами територіях.

Зокрема, трагедія Голокосту не оминула й Тернопіль.

У нашому місті в період 1941-1943 рр. було створено “єврейське гетто” в межах сучасних вулиць Медова, Паращука, Танцорова. Сучасний поворот з вулиці Шептицького на вулицю Медова – це був вхід на територію гетто, який охоронявся німцями.

Із майже 14 тисяч євреїв, які населяли Тернопіль до Другої світової війни, врятуватися змогли лише близько двох-трьох сотень.

Значну частину тернопільських євреїв вивозили до винищувального табору Белжець, що на території сучасної Польщі. Частину знищили безпосередньо на околиці Тернополя .

Зокрема, у Тернополі в період німецької окупації було проведено кілька каральних акцій. Євреїв із гетто під пильною охороною вели в урочище, яке зараз розташоване при в’їзді в село Петриків зі сторони вул. Карпенка. На місці масових розстрілів євреїв при в’їзді у Петриків встановлений пам’ятний знак.