Субота , 20.04.2024

Німецький інвестор купує цукрові заводи, які належали родині аграрного олігарха з Тернопільщини

Шість цукрових заводів Тернопільщини, які належали родині аграрного олігарха Івана Гути, придбає німецька компанія.

BELGOROD REGION, RUSSIA. Finished product storage at the Rzhevsky Sakharnik sugar production facility in the Belgorod Region. (Photo ITAR-TASS / Valery Morev) ----- Ðîññèÿ. Áåëãîðîäñêàÿ îáëàñòü. Ñêëàä ãîòîâîé ïðîäóêöèè çàâîäà "Ðæåâñêèé ñàõàðíèê". Ôîòî ÈÒÀÐ-ÒÀÑÑ/ Âàëåðèé Ìîðåâ

До складу компанії «Т-Цукор» входили Борщівський, Бучацький, Збаразький, Козівський, Лановецький та Хоростківський цукрові заводи

Німецька компанія Pfeifer & Langen завершує операцію з придбання шести цукрових заводів в Тернопільській області, які раніше належали холдингу «Т-Цукор». Про це повідомив Віталій Сікорський, глава ТОВ «Радехівський цукор», який входить до міжнародної групи компаній Pfeifer & Langen, передає Інтерфакс Україна.

«Так, ми придбаємо ці шість заводів», – сказав Сікорський. За словами топ-менеджера, після банкрутства агрохолдингу «Мрія», власником якого, як і компанії «Т-Цукор» виступала сім’я Гут, майно цукрових заводів виступало заставою за кредитами «Промінвестбанку» і перейшло у власність банку.

«У кризовий для підприємств галузі період, банк знайшов оптимальне рішення для підтримки бізнесу – виробничі потужності цукрових заводів перейдуть профільному інвесторові», – додав Сікорський.

До складу компанії «Т-Цукор» входили Борщівський, Бучацький, Збаразький, Козівський, Лановецький та Хоростківський цукрові заводи в Тернопільській області, а також завод «Городенка» в Івано-Франківській області.

«Ми неодноразово заявляли, і я хочу ще раз підкреслити, що цукровий холдинг «Т-Цукор» юридично ніколи не входив до складу агрохолдингу «Мрія», а безпосередньо належав родині Гут, – уточнив фінансовий директор «Мрія Агрохолдинг» Тон Хулс. – Не виключаю, що попередні власники навмисно перекручували інформацію щодо активів, які входять до складу Агрохолдингу, з метою залучення інвестицій та приховування непрозорих операцій між компаніями «Мрії» та компаніями, якими Гути володіли напряму. Власне, це і стало однією з причин дефолту ‘Мрії’».

За його словами, продаж заводів жодним чином не вплине на роботу Агрохолдингу і на процес реструктуризації боргу «Мрія», і компанія ніяк не залучена в процес продажу.

Pfeifer & Langen є великим європейським виробником цукру. Компанія, зокрема, володіє цукровими заводами в Німеччині, Польщі, Румунії, Італії, Угорщини, Словенії, Чехії та Україні. В Україні їй належить Радехівський цукровий завод у Львівській області та ТОВ «Чортківський цукровий завод» на Тернопільщині.