Вівторок , 23.04.2024

Вражаюче святкування Маланки на Театралці у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Щорічне традиційне святкування Маланки розпочалось 13 січня о 19.00 на Театральному майдані. Тернополян розважають гурти, які виконують різні різдвяні пісні. А от в 21.00 на глядачів чекають батли Маланок.

Сцена, на якій виступають гурти та Маланки, прикрашена оригінальними подільськими килимами, а поруч з нею стоїть великий ведмідь. –    Це обов’язкова, невід’ємна частина маланки, – розповідає співорганізатор  Марічка Юрчак.

– Адже в Маланці є такі традиційні сюжети, як дід і коза. А є ведмеді, це більш популярно на Буковині. Хлопці переодягались у ведмедів і боролись, так визначали найкращу Маланку. А наступного дня цей костюм спалювали. У нас ведмідь як уособлення темних сил, з якими ми цієї ночі будемо боротись.

На свято Маланки до Тернополя приїхало два гурти: гості з Волині гурт “Корінь мандрагори” та “Чаламада” з Закарпаття, повідомляє “20 хвилин”.

Поки вони розважали тернополян на Театралці, Маланки впродовж кількох годин маланкували у декількох закладах міста, які розташовані в Центрі. Відвідувачі змогли подивитись на маланкування, сфотографуватись, а також потанцювати з Маланкою.

–  У «Козі» була Маланка від товариства католицької української молоді «Обнова», – розповідає Марічка Юрчак. – А загалом бере участь чотири Маланки. Це пластуни, спілка української молоді і приватний клуб “Лисий”. Ще мала бути Маланка з Козови, але через сніг вони до нас не потрапили.

Маланкою від «Обнови» був Тарас Кривецький, який уже три роки маланкує. –    Маланкую я уже років десять, але в «Обнові» лише три роки, – розповідає Тарас Кривецький.  – У Борщеві, звідки я родом, це велика традиція. Ввечері всі хлопці збираються, роблять Маланку, йдуть колядують, веселять народ.

Представники «Обнови» цього року зробили образ Маланки брутальним. Кажуть, що хотіли зробити образ яскравим.

–    Завжди Маланку грав чоловік і завжди це був такий образ якоїсь дівчини, яка не зовсім жіночна, – каже Тарас. – Ми вирішили зробити цей образ яскравим, вийшла брутальна жінка.  Також розраховували на те, що моментами це додасть певного комізму. Ми вважаємо, що традиції потрібно пристосовувати до реалій сучасності і цього разу зробили це таким чином.

Після того, як усі Маланки обійдуть заклади на них чекає батл на головній сцені. За найкращу Маланку переможці отримають 2000 грн. Призи зможуть отримати і самі тернополяни:  100 грн за 10 кращих костюмів та масок.