Четвер , 28.03.2024

Ветеринари з’ясували причину масової загибелі диких кабанів на Тернопільщині

Африканської чуми у кабанів, які масово загинули в державному підприємстві “Чортківський лісгосп”, що в селі Біла Чортківського району не знайшли. Тварини там загинули від отруєння, повідомили в головному управлінні ветеринарної медицини Тернопільщини.

Там кажуть: вірус для людини не страшний, проте загрозливий для поголів’я свиней, відтак просять господарства області дотримуватися усіх ветеринарно-санітарних норм.

Чернігівська, Київська та Рівненська області неблагополучні щодо африканської чуми. На Чернігівщині зафіксували близько п’ятнадцяти спалахів цієї недуги, на Київщині в одному з великих свино-комплексів знищили понад шістдесят тисяч свиней, на Рівненщині африканську чуму виявили у дикій фауні, там припускають, що заражені дикі кабани забігли з Білорусі, оскільки мертвих тварин знайшли за три кілометри від українсько-білоруського кордону.

-Це є дуже заразна хвороба, яка поражає всі види тварин, як диких, так і домашніх, викликається вірусом, як правило закінчується стовідсотковою загибеллю свиней. Багато мені задають питання чи хвороба є небезпечною для людини? Хвороба не є небезпечною для людини, навіть якщо їсти м’ясо заражене, навіть якщо воно добре непроварене, воно не викликає ніякої загрози життю і здоров’ю людини. Але небезпека в тому, що вірус дуже стійкий. В замороженому м’ясі він може зберігатися кілька місяців і навіть років, – каже начальник відділу забезпечення протиепізоотичних заходів Головного управління ветеринарної медицини в Тернопільській області, Володимир Марків.

На Тернопільщині два тижні тому з’явилася інформація про масову загибель кабанів у державному підприємстві “Чортківський лісгосп”. Працівники управління ветеринарної медицини виїхавши на місце відібрали для аналізу матеріал і відправили у спеціальну лабораторію в Київ. Вірусу африканської чуми не знайшли, відтак кабани масово загинули від отруєння, каже Володимир Марків. Проте пильність втрачати не варто, оскільки нові спалахи цієї недуги продовжують фіксувати, в тому числі і в сусідніх областях. На Тернопільщині є 129 спеціалізованих свиногосподарств, де утримують близько ста дев’яноста тисяч свиней, така ж кількість голів вирощується і в індивідуальних господарствах.

-Загроза, як показує досвід, саме йде від індивідуальних господарств, або малих господарств, де грубо порушуються правила утримання тварин. Якщо взяти з тих 129 господарств, лише в половини територія огороджена, десь 25 мають діючі санпропусники, далеко не в кожному є дизванни. А це якраз сприяє тому, що навіть в разі занесення збудника він буде мати можливість поширюватися в тих господарствах. про індивідуальні господарства й годі говорити, бо там ви знаєте самі яка ситуація контролювати неможливо, – каже Володимир Марків.

Управлінням ветеринарної медицини України відтепер дозволили перевіряти господарства. Тепер тут щоденно збирають інформацію. В кожному районі діють мобільні групи. Вакцин і ветеринарних препаратів що захищають від цієї хвороби, немає, каже Володимир Марків. Тому просить у господарствах Тернопільщини дотримуватися усіх ветеринарно-санітарних правил, повідомляє TV-4