Четвер , 28.03.2024

Двох сільських голів можуть посадити на 8 років за зрив мобілізації

Сільські голови склали та видали працівникам військового комісаріату завідомо неправдиві довідки про те, що військовозобов’язані місцеві жителі перебувають на сезонних роботах

Прокуратура Бучацького району Тернопільської області направила до суду два обвинувальні акти стосовно голів сільських рад у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 114-1 та ч. 1 ст. 366 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та службове підроблення).

Встановлено, що керівники двох сіл з метою зриву мобілізації повідомляли військовозобов’язаних та їх родичів про прибуття робочої групи військового комісаріату для вручення повісток, повідомляє прес-служба прокуратури області.

Окрім того, сільські голови склали та видали працівникам військового комісаріату завідомо неправдиві довідки про те, що військовозобов’язані місцеві жителі перебувають на сезонних роботах, хоча достовірно знали, що вони знаходяться за місцем свого проживання.

Цими умисними діями сільські голови перешкодили виконанню на території сільських рад мобілізаційних заходів, які проводилися на виконання Указу Президента України з метою ротації військовослужбовців та адекватного реагування на загрози національній безпеці держави.

Санкція ч. 1 ст. 114-1 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років, а ч. 1 ст. 366 КК України – у виді штрафу до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.