П’ятниця , 29.03.2024

Міністр АПК оцінив внесок Тернопільщини у експорт вітчизняних яєць

Міністр агропромислового комплексу Олексій Павленко вважає, що одним із основних пріоритетів аграрного сектору повинна бути переробна галузь, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

“Тернопільщина робить значний внесок у експорт вітчизняних курячих яєць на міжнародні ринки. За січень-червень 2015 року у Тернопільській області господарствами усіх форм власності було вироблено 276,0 млн штук яєць, що на 13,0% більше ніж за попередній період минулого року”, – повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час робочого візиту до ПАТ “Птахофабрика Тернопільська”.

ПАТ “Птахофабрика Тернопільська” здійснює виробництво та переробку продукції птахівництва: виробництво харчових яєць, м’яса бройлерів, вирощування й утримання курей. Основний напрям роботи підприємства – виробництво яєць курячих столових.

Наразі основні виробничі потужності підприємства для утримання промислового поголів’я курей складаються з 5-х виробничих цехів на 740 тис. поголів’я і п’яти пташників для вирощування молодняка птиці на 450 тис. курчат. У даний час встановлюється обладнання в шостому новозбудованому пташнику на 180 тис. куркомісць, який планується ввести в експлуатацію в середині серпня 2015 року.

За прогнозами, станом на 1 вересня поточного року загальна кількість поголів’я курей несучок становитиме 920 тисяч.

Стратегічні плани підприємства передбачають будівництво нових пташників та заводу з переробки яєць у пастеризований меланж.

«Для українського агросектору важливе значення має не лише експорт яєць курячих, але також експорт продукції їх переробки, зокрема яєчного порошку, який користується значним попитом на міжнародних ринках. Саме тому переробний напрям має стати пріоритетним у розвитку підприємств галузі», – наголосив Міністр Олексій Павленко.

Читайте також: Тернополянин вручив аграрному міністру качан кукурудзи

Довідково: у 2014 році в Україні поголів’я курей-несучок становило 92.5 млн голів. Господарствами усіх форм власності було вироблено 19.7 млрд штук яєць. Із них експортовано 9 млн 862 тисячі штук на загальну суму 112 080 тис доларів США. Основними країнами-імпортерами українських яєць стали Ірак, ОАЄ, Ліберія, Сирія, Гонконг.