П’ятниця , 19.04.2024

Пам’ятник наймолодшому воїнові Першої світової війни відкрили у Тернополі

29 серпня у файному місті Тернопіль відкрили пам’ятник юному герою визвольних змагань українського народу, наймолодшому воїнові Першої світової війни Славкові Луцишину. Він народився 22 травня 1908 року у с. Загребелля під Тернополем на колишній вулиці Болотній (тепер – Чумацькій).

Загребелля давно злилося із містом. Пам’ятаю, як ми приїхали із Чернігівщини у Тернопіль і оселились у татових друзів “на Загребеллі”. Назви вулиці вже й не пам’ятаю, але так і говорили, що живемо на Загребеллі. І оце прожила 45 років у Тернополі, а лише тепер вперше почула про маленького героя.

луцишин1

Якось аж не по собі – соромно, образливо, що ми так погано знаємо свою історію, своїх героїв. Слава Богу, що є люди, які хоч тепер відшукали, повернули із забуття нове ім’я. Це надзвичайно важливо для усіх нас, для наших дітей, онуків, майбутніх поколінь. Ініціаторами встановлення пам’ятника Славкові Луцишину є група тернополян, яку очолює історик Сергій Ткачов.

Активно долучилися до встановлення цього пам’ятника і активісти громадської організації “Міщанське братство”.

Автор скульптури – Дмитро Пилип’як. “Увінчує скульптуру – птах – галка. Галки – птаха, яка була гербом с Галичини. Славко був галичанином, він відстоював свою землю, – пише тернопільська “Лелітка”.