Четвер , 28.03.2024

Шахраї просили у фермера 11 тисяч гривень нібито для дітей із зони АТО

На Тернопільщині шахраї відпрацьовують нову схему виманювання грошей у громадян. У неї ледь не втрапив фермер із Чортківщини.

Чоловік вчасно запідозрив обман й звернувся до правоохоронців, повідомили у секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції.

За словами аграрія, на його електронну скриньку надійшов лист від благодійної організації з проханням пожертвувати кошти на допомогу дітям-переселенцям із зони АТО. За деякий час благодійники зателефонували до нього й повідомили, що про збір коштів поінформовані в обласній держадміністрації.

Після цього додзвонювачі наполегливо просили перерахувати 11 тисяч гривень, які в подальшому обіцяли спрямувати на добру справу.

Оскільки мова йшла про кругленьку суму, фермер вирішив перестрахуватися й поцікавитися, чи знають на рівні верхівки області про таку благодійну ініціативу.

Однак, обласна державна адміністрація не є уповноваженим органом, який здійснює нагляд за благодійною діяльністю і про згадану організацію там чули вперше – серед волонтерів та благодйників її не виявилось. Відтак чоловік поспішив звернутися із заявою до правоохоронців.

Міліціонери з’ясували, що благодійної організації з такою назвою в Україні не зареєстровано.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального Кодексу України – шахрайство. Заходи по встановленню осіб підозрюваних тривають.

Випадки, коли зловмисники намагаються залізти до кишень краян, прикриваючись благочинністю, непоодинокі. Міліціонери закликають бути максимально пильними. Якщо маєте намір передати кошти на добру справу, не полінуйтеся й поцікавтеся чи дійсно благодійна організація, яка до вас звернулася, має офіційну реєстрацію, чи прописаний в її статуті такий вид діяльності, як збір коштів.

Якщо ж маєте підозри щодо істинності слів благодійників, звертайтеся у міліцію, закликають у секторі зв’язків з громадськістю УМВС України в Тернопільській області.