П’ятниця , 19.04.2024

Яким був шкільний туризм 30 років тому

30 років тому для школярів теж організовували багато екскурсій, але тодішні туристичні маршрути суттєво відрізнялися від теперішніх.

піонери, шкільний туризм

Скажімо, головним туристичним центром на півночі Тернопільської області був не Кременець, а Шумськ.

Невтомна радянська пропаганда працювала вдень і вночі, у будні і в свята. Тому навіть дозвілля дітей на канікулах чи в післяурочний час організовувалося з агітаційною метою. Відповідно це відображалося і на тематиці екскурсійних маршрутів.

Зараз однією з перших екскурсій для дітей початкових класів є поїздка у Зарваницю. А 30 років тому у Теребовлянському районі для найменших екскурсантів теж організовували екскурсії пов’язані із релігією. Тільки возили дітей не у Зарваницю, а у музеї атеїзму, які облаштували у недіючих церквах у кожному районі.

Уся тематика екскурсії зводилася до того, що Бога нема. Враження після відвідин такого музею досить гнітючі.

Для дітей середніх класів організовували екскурсії на дальші відстані. Туристичною меккою Тернопільщини у радянські часи тривалий час був Шумськ, районний центр на півночі області.

У Шумську був встановлений пам’ятник та діяв музей піонера-героя Васі Шишковського. Історія щодо цієї постаті досить суперечлива, зараз у відкритих інтернет-джерелах інформації про піонера-героя дуже обмаль. Але в радянські часи це ім’я звучало на кожному кроці.

У 70-80-ті рр. піонерів та комсомольців чи не з усієї Тернопільської області возили на екскурсії у Шумськ у музей Васі Шишковського.

Причому у таку поїздку усі учні одягалися у шкільну форму, на шиї обов’язково мав бути пов’язаний червоний піонерський галстук. У комсомольців мав бути значок на грудях.

Колективне фото на згадку усім класом робили біля пам’ятника піонеру-герою або біля пам’ятника Леніну.
У мальовничий Кременець заїздили тільки транзитом по дорозі із Шумська. Кременець на той час не відігравав головну роль у сфері радянського туризму.

У 1985 році у селі Молотків Лановецького району спорудили меморіальний комплекс Молотківська трагедія. Цей комплекс був присвячений пам’яті 617 жителів села, яких вбили німецькі фашисти у 1943 році. Саме ж село німці спалили – вціліли тільки церква і 5 із понад 300 хат. Молотків тоді називали тернопільською Хатинню.

Починаючи з 1985 року, для школярів організовували екскурсії у Молотків, враження від яких доволі неоднозначні. З одного боку історію треба пам’ятати. З іншого – досить важко усе це було сприймати дітям у 12-13 років.

Для дітей старших класів найчастіше організовували екскурсійні поїздки у білоруське місто-герой Брест та білоруське село Хатинь, яке у 1943 році спалили німецькі фашисти.

Екскурсійні поїздки, які не були пов’язані з радянською ідеологією, теж проводились. Як і зараз, можна було поїхати на екскурсію у Борщівський район у печери, у Карпати чи просто у сусіднє місто. Але таких екскурсій 30 років тому було значно менше.