П’ятниця , 29.03.2024

У Катеринівці православні Київського патріархату забарикадувалися у храмі

Беручи до уваги волю більшості жителів села Катеринівка, Кременецького району, ще в червні 2015 року частина віруючих Московського Патріархату виявили бажання покинути підпорядкування чужоземній Церкві та стати членами Помісної Української Православної Церкви Київського Патріархату. 

katerynivkaЗгідно волевиявлення парафіян, релігійна громада святого Георгія Побідоносця с. Катеринівка була включена до складу Кременецького благочиння УПЦ Київського Патріархату.

Актив громади, на чолі з настоятелем священиком Андрієм Ткачем, із перших днів відродженої в селі української Церкви робили все можливе, щоб перевести своє існування в правове поле.

Певною проблемою для них стало не лише оформлення необхідних документів, але й право та можливість звершувати богослужіння в сільській святині. Упродовж тривалого часу громада звершувала відправи під відкритим небом – біля хреста чи місцевого пам’ятника загиблим воїнам.

І лише після остаточного оформлення всіх документів, якими голова громада УПЦ Київського Патріархату отримала право звершувати богослужіння в церкві, віруючі Української Церкви заявили свої права на храм, оскільки він й так належав цим людям багато років: тут вони зростали фізично й духовно. Зауважмо, що з 202 жителів села 148 висловилися за своє членство саме в Київському Патріархаті. А тому, рішення про передачу храму саме українській Церкві було не лише законним, але й цілком логічним і вірним.

Звичайно, прецедент у Катеринівці не міг не викликати занепокоєння в Московському Патріархаті. Кожен новий випадок переходу парафії УПЦ МП  під святительський омофор Святійшого Філарета, Патріарха Київського та всієї Руси-України завжди викликав бурхливу реакцію, як у духовенства УПЦ, так і в представників різноманітних проросійських сил.

Як відомо, останні дуже часто представляли вільний вибір громади за силове захоплення, шляхом шантажу та погроз. Неодноразово можна було почути, що місцева влада, у співпраці з духовенством Київського Патріархату та «Правим сектором», чинять збройні захоплення храмів «канонічної Церкви», чим грубо порушують права віруючих і розпочинають нові гоніння на християн. Насправді, все відбувається точно навпаки.

Дуже часто самі парафіяни в пошуках захисту та підтримки, змушені звертатися до патріотичних організацій. Права віруючих порушуються тим, що українцям не залишають вибору, змушуючи відвідувати храми російської Церкви в Україні та молитися за своїх убивць і окупантів на чужій їм російські мові.

21 вересня 2015 року, отримавши дозвіл голови Тернопільської обласної державної адміністрації на право рівного та почергового користування храмом, віруючі Київського Патріархату зайшли в середину для звершення святкового богослужіння в день свята Різдва Пресвятої Богородиці.

На жодний діалог, і тим більш – на компроміс, віруючі Московського патріархату не йдуть. Слід сказати, що для вирішення ситуації в селі нещодавно голова РДА викликав обидві громади для укладання мирової угоди, на яку віруючі МП не з’явились. Відтак, парафіяни української громади наважилися на відчайдушний крок – залишатися в храмі стільки, скільки це буде потрібно для остаточного вирішення ситуації.

За свідченням настоятеля, громада московського патріархату до цього заздалегідь готувалася. Вони не лише винесли з храму всі цінні речі, включно з Євхаристійним набором та іншим церковним начинням, але й запросили на свято кілька автобусів «тітушок» – молодиків спортивної статури, які, вочевидь, мали чи мають фізичним, силовим способом відсторонити з храму віруючих Київського Патріархату.

Керуючий архієрей, духовенство та миряни Тернопільсько-Кременецької єпархії УПЦ Київського Патріархату, закликають усіх людей доброї волі до молитовної підтримки наших парафіян у с.Катеринівка.

За наявною інформацією, Московський Патріархат завіз у село близько 200 людей і нині намагається атакувати храм, де в ці хвилини забарикадувалася наша громада. Тільки завдяки втручанню Національної гвардії поки-що вдається уникнути бійки, але “гастролери” не збираються залишати село, повідомляє прес-служба Тернопільської єпархії УПЦ Київського Патріархату

Водночас, у Тернопільській єпархії УПЦ Київського патріархату просять всіх небайдужих молитися за наших священиків і парафіян, які зараз перебувають в облозі.