П’ятниця , 29.03.2024

Компас туриста: їдемо у столицю “сябрів”

Мінськ зручний для українських туристів. Туди можна дістатися автомобілем або ж поїздом. Якщо поїздом, то відразу ж із залізничного вокзалу можна побачити два житлових будинки, які побудовані у 50-ті роки ХХ століття.

минск-ратушаВони цікаві тим, що мають дві вежі, які утворюють арку і символізують собою в’їзні ворота у місто.
Проходячи через ці ворота, рухаємося назустріч іншим об’єктам, які цікаві оку туриста.

На площі Свободи знаходиться Мінська ратуша. Побудована вона близько 500 років тому назад на честь набуття містом Магдебургзького права. Півтора століття тому ратушу зруйнували по указу російського царя.

Цікаво, що “сябри” провели ряд досліджень і на основі них відновили цю історичну споруду. Мінську ратушу від реставрували і відкрили десять років тому. Зараз вона є одним з найбільш привабливих місць для мешканців Мінська та його гостей.

Хоча в радянську епоху атеїзму культові пам’ятки не вшановувалися, але у Мінську все ж збереглося ряд храмів, які сьогодні є гордістю міста.

минск-собор-святого -духаУ головному православному храмі Мінська – соборі Святого Духа – зберігаються дві релігійні і дуже важливі для білорусів пам’ятки.
Перша – це чудотворна ікона Мінської Богоматері. І друга – мощі святої Софії Слуцької, яка була відома своєю непримиренною боротьбою за збереження православ’я на білоруських землях.

Собор святих Петра і Павла у роки Великої Вітчизняної війни для мирних мешканців слугував сховищем від бомбардувань. У радянські часи у храмі був розміщений архів. У пострадянський час богослужіння у храмі відновили.

Також у пострадянський період повернули віруючим і кафедральний костел Пресвятої Діви Марії. Храм був пошкоджений під час війни, а у післявоєнний час там займалися спортом мінські “спартаківці”. На даний час всі внутрішні розписи храму відновили. Навіть відреставрували орган, який тепер можуть почути і віруючі, і просто туристи.
минск-костелЩе однією культовою пам’яткою Мінська є костел святих Симеона і Єлени. У народі цей храм ще просто називають Червоним костелом.
Головний католицький костел Мінська привабливий не тільки ззовні, але і всередині. Обов’язково варто зайти в храм і подивитися його внутрішнє оформлення.

У радянські часи у цьому костелі розміщувалася кіностудія, а потім він був повернутий католикам.
Неподалік від Червоного костелу знаходиться єдиний у Мінську замок – Пищаловський замок. Побачити його можна тільки ззовні, оскільки у замку і досі знаходиться слідчий ізолятор. Що ж поробиш, таке життя в Білорусі.

Серед ряду інших пам’яток варто відзначити “Нульовий кілометр”. Цей пам’ятний знак завжди привертає увагу туристів. На “Нульовому кілометрі” вказані відстані до всіх міст обласного та районних значень, а також до столиць сусідніх держав.
минск-библиотека1А відвідини Троїцького передмістя, у якому колись жили мінські ремісники, дозволить відчути середньовічну атмосферу міста.

Оригінальну споруду Національної бібліотеки Білорусі вважають головною туристичною пам’яткою міста. Але не тільки з цієї причини ми вирішили згадати про неї наостанок.

Екскурсію Мінськом краще планувати так, щоб опинитися біля Національної бібліотеки ввечері. Бібліотека вражає своїми незвичайними формами звісно ж і вдень. Але ввечері, коли починається світлове шоу, вона по-особливому красива і вражаюча.

Із заходом сонця включається під світка споруди, яка працює до опівночі. На гранях бібліотеки з’являються різноманітні фігури. Часто, до речі, мелькає і червоно-зелений прапор Білорусі.