Субота , 20.04.2024

У Тернополі встановлять пам’ятники двом актрисам із “Театральних вечорів”

Пам’ятники на могилах відомих тернопільських актрис Катерини Рубчакової та Теодозії Бенцалевої незабаром будуть встановлені на Микулинецькому цвинтарі.

пам'ятник-Рубчакова1Ініціатором встановлення пам’ятників на забутих і закинутих могилах славетних галицьких акторок виступив тернопільський історик Сергій Ткачов, пише сайт “Міщанського братства”.

“У вже  далекому 2001 році, коли редагував покажчик “Театральна Тернопільщина” П.К. Медведика. вперше довідався про Катерину Рубчакову і Теодозію Бенцалеву. Сталося так, що вже ніхто не міг показати їх могил на Микулинецькому цвинтарі. У 2010 році Ольга Звенигородська “розкопала” з землі плити на могилах славетних акторок. Відтоді не полишала думка зробити так, щоби їх могили вже не губились ані в людській памяті, ані під листям, землею і сміттям з сучасних сусідніх могил”. – написав Сергій Ткачов на своїй сторінці у Фейсбуці.

Втілити цей задум йому допомагає голова тернопільської громадської оргіназації “Міщанське братство” Юрій Войтович.
“Були палкі промови, гнівні статті різних авторів, солодкі обіцянки… Слова, слова…
Дякую “Міщанському братству” та Юрію Войтовичу. Почув, взнав – прийшов і зробив”. – зазначає Сергій Ткачов.
Зараз тривають роботи зі встановлення пам’ятників на могилах акторок. Відкриття пам’ятників планується орієнтовно на 25 або 26 вересня.

Довідково

Акторки Катерина Рубчакова та Теодозія Бенцалева працювали у театрі “Тернопільські театральні вечори” під керівництвом Леся Курбаса.
Цього року якраз виповнюється 100-річчя з часу заснування “Тернопільських театральних вечорів”.
18 жовтня 1915 року “Тернопільські театральні вечори” відкрили театральний сезон. На прем’єрному показі ставили “Наталку-Полтавку”. Теодозія Бенцалева у цій виставі грала роль Терпелихи.

Теодозія Бенцалева була першою дружиною актора Миколи Бенцаля, який після переїзду Леся Курбаса у Київ, очолив “Тернопільські театральні вечори”.

Катерина Рубчакова у 1916 році очолила у Тернополі театр “Руська бесіда”. Під час Першої світової війни Катерина Рубчакова очолювала трупу Стрілецького театру, який діяв при Легіоні Українських Січових Стрільців. Пізніше цей колектив став основою театру при начальній команді Української Галицької армії.