П’ятниця , 19.04.2024

Кременецький ботанічний сад пустили під сокиру

Факти незаконної рубки дерев зафіксовані на території Кременецького ботанічного саду.  Про це повідомляє державна екологічна інспекція в Тернопільській області.

ліс-рубкаВ одному з відділів ботанічного саду виявлено незаконну рубку 4 дерев, в іншому – ще 7.

Розмір шкоди заподіяної території природно-заповідного фонду Кременецького ботанічного саду внаслідок незаконної рубки дерев становить 46 759 грн.

Оглядом цього, у відділі 30 Кременецького районного лісогосподарського підприємства «Кремліс» проводиться санітарне вибіркове рубання на площі 8,8 га. Ділянка включена в план проведення санітарно-оздоровчих заходів (згідно листка наземної сигналізації про появу шкідників лісу) у лісах КРЛП «Кремліс.

В рубку призначено 265 дерев породи сосна звичайна. Однак дефектна відомість призначених в рубку дерев та нумерація дерев відсутні. Працівниками екологічної інспекції під час натурного огляду встановлено, що на ділянці проведено валку приблизно 2/3 відведених дерев.

На пнях зрізаних дерев та залишених на пні наявні клейма відводу, але по пнях зрубаних дерев встановити доцільність відведення дерев в рубку неможливо.

Нагадаємо,  Кременецького ботанічного саду уже понад 200 років. Це один із найстаріших ботанічних садів України.

Територія Кременецького ботанічного саду, в тому числі лісові насадження у ньому, являються об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Кременецькому районному лісогосподарському підприємству «Кремліс» буде видано припис на усунення виявлених порушень в установленим законодавством порядку.

Матеріали справи також направлено до Кременецького РВ УМВС у Тернопільській області для вжиття відповідних заходів реагуваня.