Четвер , 28.03.2024

Як донецький “Шахтар” через тернополян хотів втекти у російський чемпіонат

Кубковий матч між ФК “Тернопіль” та донецьким “Шахтарем” викликав неймовірний ажіотаж у файному місті. За кілька днів усі квитки на домашній матч тернополян, що відбудеться 23 вересня, уже майже розпродані.

нива-яворський-шахтарФК “Тернопіль” – молода команда у професійному футболі. Відтак, гра із “Шахтарем” для тернопільських муніципалів – це буде перший матч з одним із грандів українського футболу.

Втім, інший тернопільський футбольний клуб – “Нива” – має в своїй історії не тільки зустрічі, але й перемоги над найсильнішими командами України.

У 90-их роках “Нива” виступала у вищій лізі українського чемпіонату і навіть мала статус такого собі “міцного горішка”. Вивезти очки з Тернополя – це було щось неймовірне навіть для таких команд як “Динамо” (Київ), “Дніпро” (Дніпропетровськ), “Шахтар” (Донецьк) чи “Металіст” (Харків).

Тернополяни на своєму полі перемагали навіть команду знаменитого Валерія Лобановського, у складі якої тоді виступали Андрій Шевченко, Сергій Ребров, Олександр Шовковський та інші зірки київського “Динамо”. Втім, чи не найбільше на горіхи діставалося якраз донецькому “Шахтарю”.

Буряк дебютував із перемоги над “Шахтарем”

Навесні 1993 року “Нива” здобула першу перемогу над гірниками, причому рахунок був досить переконливий – 3:1.

Це був перший домашній матч тернопільської команди під керівництвом Леоніда Буряка. Тому і відомий футбольний фахівець, і його підопічні хотіли успішно дебютувати. Власне це їм і вдалося – блискуча домашня перемога “Ниви” без жодного шансу для суперника зачепитися бодай на нічию.

А 1 грудня 1994 року матч “Нива” (Тернопіль) – “Шахтар” (Донецьк) став унікальним для всього українського футболу. Проте спочатку трішки передісторії.

Влітку 1994 року, після вдало завершеного сезону, у Тернополі був великий футбольний розпродаж. Відразу кілька гравців “Ниви” уклали контракти з такими відомими клубами як “Динамо” (Київ), “Спартак” (Москва), “Дніпро” (Дніпропетровськ). Ще кілька футболістів перейшли в одеський “Чорноморець”. Туди ж пішов і тренерський штаб Леоніда Буряка.

нива-шахтар1нива-шахтар2шахтар-нива

Тож на старті сезону 1994-1995 рр. “Нива” втратила тренерів та кістяк команди.
Очікувалося, що тернопільський клуб буде боротися за виживання у вищій лізі. Власне так воно і було. Однак, у матчі першого кола “Нива” вдома дала бій “Шахтареві” і перемогла з рахунком 2:1.

“Шахтар” погрожував знятися з українського чемпіонату і виступати в Росії

Щоправда, “Шахтар” подав апеляцію на цей результат. Мовляв, один м’яч тернополяни забили з пенальті, якого не було. А ще один м’яч “Нива” забила з положення поза грою.

В українському футболі здійнявся страшенний скандал. Федерація футболу розглянула апеляцію гірників і визнала помилки суддів. Однак цього було мало. Керівництво “Шахтаря” вимагало анулювати результат і провести перегравання матчу.

Федерація футболу звісно ж відмовила у виконанні таких вимог, однак тодішній президент “Шахтаря” Ахат Брагін наполягав на переграванні. Інакше погрожував знятися з українського чемпіонату і заявити команду у чемпіонаті Росії. Он де вони коріння футбольного сепаратизму!..

Налякане керівництво федерації футболу швидко дало задній хід і виконало вимоги донеччан. Перемогу у “Ниви” анулювали.

На 1 грудня 1994 року, а це коли перше коло вже фактично завершилося, було призначено перегравання матчу “Нива” – “Шахтар”.

Очікувалося, що значно сильніший в класі донецький клуб відновить статус-кво і не залишить каменя на камені від тернопільської “Ниви”. Та вийшло все зовсім навпаки.

Вже з перших хвилин матчу тернополяни міцно вчепилися за м’яч, тримаючи ініціативу в своїх руках. Футболісти “Ниви” дуже багато рухалися, змушуючи більш технічного суперника працювати без м’яча.

У першому таймі господарі поля мали ігрову та територіальну перевагу і цілком заслужено відкрили рахунок. У другому таймі “Нива”, не збавляючи темпу, подвоїла рахунок – 2:0.

У так званому переграванні перемога “Ниви” була ще більш переконливою і причому до цієї перемоги вже не було жодних запитань.

Цей матч цікавий тим, що у переграванні тернопільська команда змогла відстояти раніше отриманий результат і унікальний тим, що це чи не єдиний матч в історії українського футболу, коли після грубих помилок арбітра було призначено перегравання.

Зараз судді теж допускають помилки, які впливають на результат матчу. Однак анулювання результатів та переграванні не практикується ні в українському, ні в європейському футболі.

17-річний Ящук зробив хет-трик у матчі з гірниками

Ще одну важливу перемогу над “Шахтарем” тернопільська “Нива” здобула у 1995 році. Тоді у першому турі 5-го чемпіонату України тернополяни грали у Донецьку. Ніхто перемоги від них не очікував, нічия і то була б за щастя.

ящукТа “Нива” створила справжню сенсацію – здобула гостьову перемогу над “Шахтарем” з рахунком 4:2. Три м’ячі у цьому матчі забив 17-річний Олег Ящук, який потім після завершення сезону 1995-1996 рр. перейшов у бельгійський “Андерлехт”.

З тих пір минуло уже двадцять років. Як кажуть, багато води спливло за цей час. Донецький “Шахтар” із одного із лідерів українського футболу виріс до міцного клубу європейського рівня. А тернопільська “Нива” із “міцного горішка” елітного українського дивізіону скотилася до аутсайдера першої ліги.  Приблизно на тому ж самому рівні, що й “Нива” перебуває зараз і ФК “Тернопіль”.

Тож різниця у класі між “Шахтарем” та ФК “Тернополем” просто разюча. І якщо йде мова щодо шансів нашої команди вийти у наступне коло змагань, то краще змовчати.

Але слід пам’ятати одну річ – у 90-ті тернопільська “Нива” теж практично завжди поступалася в класі командам, які раніше виступали у вищій лізі радянського чемпіонату. Тому всі перемоги, які здобували тернопільські футболісти, були досягнуті важкою працею на полі та завдяки впертості у боротьбі.

Така ж сама впертість і працьовитість найближчим часом буде потрібна гравцям ФК “Тернопіль” у протистоянні з донецьким “Шахтарем” хоча б для того, щоб достойно виглядати в очах перед грізним суперником.

Джерело: “Галас”