П’ятниця , 29.03.2024

Братислава – столиця, яку можна обійти пішки

У передгір’ї Карпат по обидва береги Дунаю знаходиться чарівна і затишна Братислава. Місце розташування Братислави має кілька цікавих особливостей. Grad1

По-перше, столиця Словаччини межує відразу з двома сусідніми державами – Австрією і Угорщиною. По-друге, від Братислави до найближчої столиці сусідньої держави Відня – всього лише 55 км. Іще в 30-ті роки минулого століття із Братислави в столицю Австрії курсував трамвай.

У радянські часи нашим туристам дорога у Париж, Ніццу чи Анталію була закрита. Тому всі туристичні маршрути були зав’язані на столицях і великих містах дружніх соціалістичних держав. Таким чином, Братислава була одним із основних міст, які пропонували для відвідин радянським туристам.

Варто відзначити, що з тих часів Братислава різко змінилася в кращу сторону. Місто чисте, охайне і по-європейськи затишне, як для життя, так і для відвідин туристами.

Тут уже нема “совка”, але тут ще нема оцього західного пафосу і надмірної комерціалізації.

Братислава – столиця невелика і доволі компактна, але одного дня може і не вистачити для того, щоб оглянути усе місто. Тут достатня кількість замків, музеїв та інших пам’яток.

Братислава1Братислава2

Центр Братислави закритий для автомобільного руху, але це зовсім не біда. Історична частина міста доволі компактна, так що з пересуванням пішки там зовсім не проблема.

Братиславський град – це головний замок у столиці Словаччини. Він розташований на березі Дунаю. Його побудували у середині  ХV століття для того, щоб захистити місто від можливої атаки чеських гуситів. На початку ХІХ століття Братиславський град згорів – його спалили п’яні австрійські солдати, у яких були там розміщені казарми. Після Другої Світової війни замок почали реставрувати і зараз це візитна картка Братислави.

Собор святого Мартіна є найбільшим готичним храмом Братислави. Корона на шпилі вежі свідчить про те, що у ньому відбувалися коронації угорських королів – у XV-XVI ст. Братислава була столицею Угорщини.

Братислава3Вражає своєю красою і старовинний палац Грассалковичів. Зараз його ще часто називають Президентським палацом. Після поділу Чехословаччини у цій споруді знаходиться резиденція глави держави.

Одним із найдревніших споруд Братислави є Стара ратуша. Причому збереглася не тільки сама ратуша, але і гарматне ядро, яке потрапило у споруду у 1809 році під час наступу Наполеона і яке можуть побачити туристи.

Виходячи із двору ратуші, можна потрапити у палац Примаса, у якому знаходяться оригінальні кімнати зі знаменитим Дзеркальним Залом.

Національний театр Словаччини є гордістю країни не тільки з точки зору театрального мистецтва. Старинна споруда театру дуже гарна і варто того, щоб поглянути на неї хоча б ззовні.
Із сучасних споруд Братислави варто обов’язково подивитися на Новий міст, який є найбільшим міським мостом через Дунай.

Братислава5Щорічно Новий міст відвідують більше 200 тисяч туристів.

На вершині опори моста на висоті 85 м знаходиться оглядовий майданчик для туристів, з якого відкривається панорама на усе місто, і ресторан.

Столиця Словаччини приваблива для туристів не тільки завдяки своїми старовинними архітектурними пам’ятками і розташуванням на березі Дунаю.

У Братиславі є кілька озер, на яких можна ловити рибу. Ще кілька таких озер розташовані поблизу міста. У них водяться коропи, лососі і навіть форелі. Риболовля платна, але багато туристів приїздять у Братиславу саме для того, щоб відпочити з вудочкою у руках.