Субота , 20.04.2024

Ти ніколи не був на Босфорі? Ну тоді давай, поїхали!..

Туреччина – це не тільки чудові пляжі Анталії і старовинні мечеті Стамбула. Туреччина – це одна із найбільш популярних серед туристів країн світу, яку щорічно відвідують понад 35 мільйонів чоловік.
стамбул1Туристичному успіху ця країна повинна завдячувати органічному поєднанню морських курортів і величезній кількості пам’яток культури.

Головні туристичні напрямки Туреччини – це Стамбул, Каппадокія і морські узбережжя.

Стамбул привабливий численними пам’ятками ісламської та візантійської архітектури. Екскурсію цим містом найкраще розпочати з головної площі міста Султанахмет, яка одночасно є і його історичним центром.

Саме з цієї площі можна побачити всі головні пам’ятки міста, серед яких Собор Святої Софії і Голуба мечеть.
Обидва храми знаходяться один навпроти другого і так ніби змагаються між собою у величі двох культур – християнської та ісламської.

Собор Святої Софії вважається одним із найбільших православних храмів. Після падіння Візантійської імперії у ньому була облаштована мечеть, а потім храм перетворили у музей.
Голуба мечеть не менш велична, ніж собор, тому обидва храми складають один одному конкуренцію у розкоші. Вони входять у число головних пам’яток архітектури всієї Туреччини.

стамбул6стамбул3

Цікавою особливістю Голубої мечеті є те, що біля неї облаштовано не чотири, як заведено в ісламі, а шість мінаретів. Кажуть, що причина цьому дуже банальна, – архітектор просто щось наплутав і напланував на два мінарети більше.

Серед ряду інших цікавих місць Стамбула слід відзначити Галатську вежу. Її висота – 61 метр, до того ж слід врахувати, що вона розміщена на однойменному пагорбі Галату, таким чином додається ще природнє підвищення. Відтак, вежу видно практично з будь-якої точки міста і так же само з її висоти відкривається панорама на все місто.

Перебуваючи у Стамбулі звичайно що слід здійснити прогулянку на човні по Босфору. Туристи можуть обрати собі один із двох круїзів – великий шестигодинний або маленький на дві години.
У найвужчій частині Босфора можна побачити дві вежі. Фортеця Анадолухісар побудована на азійській частині Стамбула, а фортеця Румеліхісар – на європейській.

Назва фортеці розміщеної у Європі у перекладі звучить як “перерізане горло”. Її свого часу побудували для того, щоб відрізати столицю Візантії від Чорного моря.

босфор1стамбул2

У центральній частині Туреччини знаходиться історична область Каппадокія, яка приваблює мільйони туристів своїми печерними містами і незвичайною природою. У Каппадокії є достатня кількість цікавих місць, які можуть здивувати навіть найбільш примхливого туриста.

Наприклад, печерне місто Невшехір – люди там мешкають у переобладнаних під сучасні житла печерах. Біля Невшехіру розміщене підземне місто Деринкую. Підземним тунелем, довжина якого 9 км, із Деринкую можна потрапити іще в одне таке підземне місто Каймакли.

каппадокиякаппадокия2
А у місті Герем знаходиться музей під відкритим небом, який включає в себе біля 30 печерних храмів.
Крім захоплюючих екскурсій печерними містами, у Каппадокії для туристів підготовані траси для гірськолижного спорту.

Головні морські курорти Туреччини, в тому числі і Анталія, розміщені на узбережжі Середземного моря. Але узбережжя Егейського моря теж привабливе для туристів – тут розміщені пам’ятники античної культури, руїни давньогрецьких і римських міст.

Одним із головних таких пам’ятників є храм Артеміди, спалений відомим античним “піротехніком” Геростратом, який так і не знайшов кращого способу для того, щоб потрапити в історію. Зараз туристи можуть побачити руїни цього храму, який історики вважали одним із семи чудес античного світу.