Субота , 20.04.2024

У Теребовлі знайшли тіло воїна, який захищав фортецю від Ібрагім-паші

У древній Теребовлі на горі височіє вежа: вона і руїни оборонних стін – ось і все, що залишилося від замку, який кілька століть захищав місто від татарських набігів.

теребовляОстанній оборонний бій, після якого замок так і не був відновлений, мій би стати прикладом мужності його захисників.

Нещодавно українські археологи під багатовіковим шаром землі виявили людські останки з двома металевими кулями в грудях, пише “Комсомольська правда”.

Учасники археологічної експедиції за пару десятків років роботи на території Теребовлянської фортеці знаходили безліч важливих артефактів – черепки посуду, старовинна зброя і т. д.

Але остання знахідка здивувала навіть досвідчених співробітників.

– Для історії це значна знахідка, так як дозволяє упевнитися в деяких історичних фактах про фортецю, – розповіла директор Тернопільської обласної комунальної інспекції охорони пам’яток історії та культури Марина Ягодинська. – Ми встановили, що чоловік, останки якого знайшли, загинув під час облоги Теребовлі в 1675 році турецько-татарською армією.

У той рік 20 вересня десятитисячне військо Великого візира Османської імперії Ібрагіма-паші почало облогу фортеці. І хоч захисників замку було в рази менше, всього близько 200 чоловік, оборону тримали майже два тижні. Турки підривали стіни, обстрілювали фортецю з гармат, але прорватися не могли.

Зрештою виснаженим облогою ворогам довелося бігти від військ польського короля Яна Собеського, які підійшли на допомогу захисникам замку. Але для замку ця битва не пройшла безслідно – він перетворився на руїни, які так і не відбудували.

– Ми вважаємо, що чоловік, останки якого виявили, був саме захисником фортеці, – переконана Марина Олександрівна. – Знахідку вже відправили на експертизу до Києва, чекаємо висновків. Єдине, що можна зараз сказати, – це був чоловік 30-35 років. Мав здорові, без карієсу, зуби, масивне підборіддя. До слова, досі не можна однозначно стверджувати, що ця людина була убита кулями. Адже він міг загинути і під завалами стін фортеці, яку захищав.