П’ятниця , 29.03.2024

Щоб відродити аеропорт, у Тернополі хочуть запровадити дотацію на авіаквитки

Про відновлення авіаційної діяльності аеропорту «Тернопіль» йшлось під час засідання робочої групи з підготовки проекту програми його розвитку.

аеропортЗасідання 21 жовтня провів перший заступник Тернопільської облдержадміністрації Іван Крисак.

Виготовлення дозвільних документів на право користування даною земельною ділянкою – в процесі розроблення, повідомив директор ТОКП «Фірма «Тернопільавіаавтотранс» Олег Стефанський.

«Потрібно завершити погодження меж, цю роботу виконано на 70%», – зазначив він.

Учасники робочої групи, якими є представники влади, науковці технічного і економічного університетів, громадські активісти, озвучили пропозиції щодо розвитку аеропорту. Це можливі три напрямки – здійснення пасажирських та вантажних авіаційних перевезень, функціонування малої авіації та будівництво транспортно-логістичного кластеру.

Як запропонувала завідувач кафедри міжнародного менеджменту та маркетингу Тернопільського  економічного університету Олена Сохацька, потрібно провести переговори із представниками бізнесу в області щодо перевезення товарів, також залучити на перший період дотаційні кошти.

«Потрібно встановити доступні ціни на квитки в залежності від середньої зарплати жителів області. Поки аеропорт не стане прибутковим підприємством, має діяти дотація для компенсації збитковості. Запуск двох перших літаків від лоукост авіаліній буде свідчити про наш прорив, тому потрібно діяти», – зазначила Олена Сохацька.

Іван Крисак наголосив, що облдержадміністрація сприятиме пришвидшенню вирішення земельного питання.

«Засідання земельної комісії проводяться в оперативному порядку, ми допомагаємо вирішити такі питання на користь громади краю. Межі ділянки будуть погоджені найближчим часом», – зазначив перший заступник голови ОДА.

Також представники робочої групи проаналізують інформацію щодо потенційних клієнтів аеропорту та можливостей надання таких послуг. Після затвердження програми розвитку будуть шукати шляхи залучення коштів з Державного бюджету.

Тернопільський аеропорт є комунальною власністю Тернопільської облради та займає площу 164,29 га. Відстань до обласного центру – 3 км, повідомляє прес-служба Тернопільської ОДА.

Аеродром Тернопіль має штучну злітно-посадкову смугу довжиною 2008 м, шириною – 42 м, сертифікований до 11.02.2016 року та готовий до прийняття повітряних суден максимальною злітною масою до 68 т.

В наявності 2 перони на 7 місць стоянок літаків.
На теперішній час виконуються тільки чартерні перевезення, регулярні рейси відсутні з 2003 року.