Четвер , 28.03.2024

У Тернополі видали книгу про останній бій УПА

У видавництві «Рада» побачила світ книга тернопільського історика, краєзнавця Віктора Уніята «Історичні силуети. «Тернові долі» Олега Цетнарського».

книга-упаҐрунтовне дослідження розповідає про останній бій УПА, що відбувся на хуторі Лози поблизу с. Божиків Бережанського району, та приурочене до 55-річчя цієї збройної сутички. Також до книги увійшло кілька коротких історичних сюжетів про інших борців за волю України та репресованих священиків. Усі імена та події – реальні.

Книга легко читається, адже автор подав історичні події через призму літературної композиції. Усі історичні оповідання просякнуті любов’ю до України, синівською вдячністю її захисникам.

Видання проілюстровано світлинами, копіями документів, зокрема опрацьованими в архіві управління СБУ в Тернопільській області. Книга буде корисною історикам, краєзнавцям, літераторам, педагогам, студентам, учасникам АТО, священикам, усім, хто цікавиться історією, зокрема національно-визвольною боротьбою українського народу. Редактори – Богдан Мельничук і Микола Ротман.

Нагадаємо, що 2015-й з ініціативи депутатів обласної ради оголошено на честь 55-річчя останнього бою УПА у Тернопільській області Роком повстанської звитяги. За підтримки Тернопільської обласної ради було проведено низку заходів для вшанування пам’яті полеглих героїв.