Четвер , 18.04.2024

Бабі Парасці, яка мирила Ющенка і Тимошенко, встановили меморіальну дошку

У селі Дорогичівка Заліщицького району в переддень п’ятої річниці з дня смерті Параски Василівни Королюк (відомої, як баба Параска) на будинку в якому вона проживала відкрито та освячено меморіальну дошку.

баба-Параска1Участь у відкритті взяли перший заступник голови райдержадміністрації Роман Краснюк, голова районної ради Іван Дрозд, родина покійної, мешканці села.

Після відкриття дошки учасники заходу побували на могилі Параски Королюк, запалили свічки і помолились за її упокій, повідомили у прес-службі Тернопільської ОДА.

Параска Василівна Королюк, (також відома як баба Параска; нар.5 травня 1939 — † 26 листопада 2010, с. Кошилівці) — активна учасниця Помаранчевої революції та подальших політичних подій в Україні.

Народилася 1939 року у Заліщицькому районі Тернопільської області, до смерті мешкала у с. Дорогичівці.
30 років працювала дояркою, 12 років була на заробітках у Казахстані.  Має трьох дочок.

Напередодні Президентських виборів 2004 року багато подорожувала селами центральної та південної України й агітувала за кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Активний учасник подій «Помаранчевої революції». За активну участь у них нагороджена знаком «Гвардія революції» та орденом княгині Ольги III ступеня.

Була особисто знайомою з лідерами «Помаранчевої революції» — Віктором Ющенком, Юлією Тимошенко та іншими відомими політиками. У 2005–2006 рр. неодноразово намагалася примирити цих політиків. Для цього періодично відвідувала Київ.

У 2006 році продовжувала активну діяльність, зокрема, брала участь у пікетуванні «Круглого столу». Померла 26 листопада 2010 року на 72 році життя.