П’ятниця , 29.03.2024

Стало відомо коли розпочнеться нова хвиля мобілізації

Рішення про проведення сьомої хвилі часткової мобілізації вже практично прийнято, до квітня-травня планується поміняти 40 тис. військовослужбовців, призваних під час четвертої черги часткової мобілізації, яка пройшла в січні-квітні 2015 року

armija1Про це повідомило джерело в Міністерстві оборони, передає “Апостроф.

Приблизно половину з цієї кількості військові хочуть залучити на контракти строком до півроку, а інші військовозобов’язані будуть мобілізовані. Сьома хвиля мобілізації почнеться в кінці лютого – початку березня і триватиме близько двох місяців.

“Але якщо ситуація на фронті загостриться – терміни підготовки мобілізованих можуть дещо збільшитись. Вірогідність того, що сьома хвиля буде – дуже велика. У будь-якому випадку нам необхідно поміняти 40 тис. осіб, призваних під час четвертої хвилі у січні-квітні минулого року “, – уточнило джерело в Міноборони.

За словами співрозмовника видання, контракти будуть підписані з 20 тис. осіб, які були раніше мобілізовані і вже отримали певну військову спеціальність.

“Зараз ми проводимо роботу з військкомами, щоб вони залучали таких людей на службу. Інша ж частина – приблизно 20-25 тис. чоловік, будуть призвані”, – розповіли в Міноборони.

Також джерело повідомило, що в даний час військкомати з’ясовують, яка кількість військовозобов’язаних має право на відстрочку за станом здоров’я, сімейним станом, або якими-небудь іншими передбаченими законом обставинами.

Джерело в Міноборони наголосило, що система підготовки мобілізованих буде змінена для того, щоб не заповнювати військові частини “гарматним м’ясом”.

“Рядові будуть призиватися в одні навчальні центри, сержанти – в інші, а офіцери будуть направлятися на курси підготовки при вищих військових навчальних закладах…”, – пояснив співробітник військового відомства.

За його словами, під час сьомої хвилі будуть призиватися представники виключно військових спеціальностей: інженери, танкісти, артилеристи, механіки-водії, оператори-навідники.

Раніше повідомлялося, що якщо для виконання Мінських угод потрібно буде оголосити чергову хвилю мобілізації, то Порошенко внесе відповідний законопроект у Верховну Раду.