Субота , 20.04.2024

Депутатська комісія заборонила будувати ГЕС на Дністрі

Депутатська комісія Тернопільської обласної ради вирішила заборонити будівництво каскаду ГЕС з водосховищами на Верхньому Дністрі. Тепер остаточне слово у цьому питанні депутати мають сказати на сесії облради, яка відбудеться 3 березня.

ГЕС-2Зваживши усі “за” і “проти” тимчасова контрольна комісія з питань вивчення можливостей будівництва каскаду ГЕС на верхньому Дністрі прийняла своє рішення.

Про це у середу, 24 лютого, повідомив голова комісії, депутат обласної ради з фракції “Об’єднання “Самопоміч” Роман Нитка.

– Під час роботи нашої комісії було опрацьовано великий обсяг матеріалів, рекомендацій та висновків експертів – розповідає Роман Нитка. – Так, ми розглянули лист Міністерства екології, яке звертало увагу на згубні наслідки будівництва ГЕС на Дністрі, вивчили експертне заключення фахівців з ТНПУ ім. Гнатюка, розглянули листи Асоціації активного і екологічного туризму та інституту екології Карпат. Інспекція охорони пам’яток культури і архітектури подала перелік об’єктів, які будуть затоплені внаслідок будівництва ГЕС на Дністрі. Також ми вислухали позиції енергетиків щодо економічних вигод від такого будівництва. У підсумку, зваживши усі нюанси, комісія вирішила заборонити будівництво каскаду ГЕС на верхньому Дністрі.

Як пояснив Роман Нитка, комісія пропонує обласній раді на сесії прийняти рішення про заборону будівництва ГЕС на Дністрі, а також пропонує депутатам облради направити звернення у Кабмін з вимогою призупинити усі роботи з розробки проекту будівництва ГЕС.

Наступна сесія Тернопільської облради відбудеться 3 березня. Проект рішення про заборону будівництва ГЕС на Дністрі, розроблений на основі результатів роботи комісії, уже включений у порядок денний сесії.