Вівторок , 19.03.2024

Кожна школа самостійно вирішує як відпрацьовувати карантин

Останній дзвоник у школах міста пролунає, як і заплановано, – 27 травня. Літні канікули – з 1 червня.А от весняні канікули перенесуть у Тернополі на Пасхальні дні. І триватимуть вони з 28 квітня до 3 травня.

школа12Міносвіти заборонило вчитися у суботи і збільшувати кількість уроків для відпрацювання карантину, повідомляє “20 хвилин”.

З приводу того, як навчальні заклади повинні надолужувати пропущені навчальні дні, МОН видав офіційні рекомендації. Документ має розпорядчу силу.

Однак, місцеві освітяни кажуть, що документ носить рекомендаційний характер та надали можливість кожній школі окремо вирішувати, як саме відпрацьовуватимуть пропущені під час карантину уроки.

Це можуть бути, скажімо, навчання у суботи, додаткові уроки чи ущільнення викладення навчального матеріалу. Про це повідомила Ірина Сум, заступник начальника – начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти управління освіти і науки міськради.

– Ми можемо продовжити навчально-вихований процес, – каже Ірина Сум. – Але, відповідно до ст. 16 Закону України «Про загальну середню освіту», тривалість навчального процесу у закладах не може бути меншою 175 робочих днів. Відповідно, навчальні плани і програми теж розраховані на таку кількість днів. Структуру навчального року та тривалість навчального тижня встановлюють загальноосвітні заклади за погодженням з управлінням освіти.

Лист Міністерства освіти носить рекомендаційний характер, каже п. Ірина.  Структуру навчального року ще на його початку заклади обговорювали і приймали на засіданнях ради школи або піклувальної ради.

– Весняні канікули мали тривати з 21 до 27 березня, – каже Ірина Сум. – Ми вийшли з пропозицією до керівників навчальних закладів міста таки їх провести. І триватимуть вони з 28 квітня до 3 травня. Це якраз Пасхальні дні.

Тривалість канікул протягом навчального року, за законодавством, має бути не меншою за 30 календарних днів, пояснила Ірина Сум. Через карантин учні пропустили 12. Але це не привід відпрацьовувати пропущені уроки на час канікул.

– Кожен заклад індивідуально розробляє свій графік відпрацювань, – каже Ірина Сум. – Він обговорюється на спільному засідання педради та ради школи. Є, скажімо, ліцеї, гімназії, де навантаження більше. Вони зазвичай і приймають рішення навчатись у суботу. Ми пропонували, але це знову таки рекомендаційно, відпрацьовувати дві суботи у місяць. Для початкової ланки – шляхом ущільнення матеріалу. І не в суботу.

У Міносвіти зауважили, що попри все навчання у школах має завершитися не пізніше 1 липня. У Тернополі вирішили не змінювати прийняте ще на початку року: свято Останнього дзвоника пройде у місті 27 травня, а літні канікули розпочнуться з 1 червня.

Нагадаємо, Міносвіти заборонило вчитися у суботи і збільшувати кількість уроків для відпрацювання карантину. Чиновники радять вчителям наздоганяти програму, ущільнюючи подачу матеріалу, навчати дистанційно, давати школярам більше завдань для самостійного опрацювання.

Школи мають право змінити розклад занять, але не збільшуючи кількість уроків на тиждень. Відтак збільшувати кількість навчальних днів та кількість уроків у днях – заборонено.

Однак у міністерстві наголошують, що вчителі зобов’язані виконати програму, щоб учні засвоїли предмети повністю. Як повідомляють у МОН, карантин не є причиною зменшувати заробітну плату вчителям – за умови, що вони виконували іншу організаційно­педагогічну роботу.