Четвер , 28.03.2024

На кам’яній карті, яку знайшли в центрі Тернополя, бракує одного району

Кам’яна карта області, яку виявили у центрі Тернополя, є звісно ж цікавою, але на ній бракує одного із районів

карта-ТернопільщинаНещодавно у центрі Тернополя на Театральному майдані демонтували торговий кіоск, і, як з’ясувалося, за стіною кіоску виявилася доволі цікава карта області, виготовлена із каменю.

Чимало тернополян зраділи – мовляв, яку унікальну пам’ятку заступав торговий кіоск! Проте ця радість була недовгою. Замість старого кіоску у центрі міста почали монтувати новий.

Щоб запобігти спорудженню чергового МАФу громадськість міста виступила з ініціативою збереження унікальної карти Тернопільщини.

Міський голова Тернополя Сергій Надал мабуть не до кінця розібрався у ситуації і пообіцяв таки зберегти унікальну кам’яну карту. Очільник міста запропонував тернополянам висловити свої думки щодо нового місця розташування кам’яної карти Тернопільщини.

Однак, і громадськість, і міська рада не звернули уваги на одну деталь – карта Тернопільщини, яку виявили на Театралці, є неправильною і на даний час застарілою.

На карті відсутній Підгаєцький район, який створений у перші роки після проголошення Незалежності України.

Відсутність на виявленій карті цієї територіальної одиниці свідчить про те, що вона створена у радянські часи і відображає адміністративний поділ Тернопільщини саме у радянський період. А це значить, що така кам’яна карта підлягає декомунізації, пише Галас