П’ятниця , 29.03.2024

Як простим тернополянам заробити на розкішних “хатинках” чиновників

«Хто в цій хатині живе» – один із проектів, започаткованих Громадською спілкою «Рада бізнесу Тернопілля». Мета його проста — залучити громадян до викриття посадовців, які живуть набагато розкішніше, аніж їм дозволяють офіційні заробітки чи  статки родини.

хатинкаПроект діє більше року. Первинно тернополяни, які хотіли показати рівень життя посадовців, а принагідно й підзаробити, мали надати ГС «РБТ» фотографії десяти «хатинок» високопосадовців. Але люди, які мали намір скористатися грантом, нарікали на те, що 10 будинків — це надто складно.

Тож на зборах ГС прийняли рішення спростити умови. Відтепер сусідам посадовців, совісним підлеглим, небайдужим тернополянам, громадським активістам чи журналістам достатньо надіслати три фотографії з однієї хати посадовця з різних ракурсів. Грантова сума за таку роботу — 500 гривень.

– Ми жодним чином не закликаємо людей стежити за посадовцями і чиновниками або ж втручатися у їхнє особисте життя, – каже голова ГС «РБТ» Олександр Бораковський. – Натомість пропонуємо показати життя публічних осіб, сфотографоване з-за меж їхньої території, аби не було проблем із законом.

Три фотографії одного будинку, згідно з умовами нашого гранту, повинні «захопити» не лише хату, а й самого чиновника (аби можна було розпізнати). До фото просимо долучати ПІП посадовця, його посаду, адресу. Після цього наші волонтери перевірять, чи дійсно ця «хатинка» належить тому чи іншому чиновнику (або ж оформлена на родину — прим.авт.). У разі підтвердження ми віддамо фотографу гроші.

Таким чином «РБТ» має намір сформувати каталог обійсть і їхніх власників, порівняти наочний рівень життя із задекларованим посадовцем і родиною.

– Якщо родина посадовця має сукупний дохід, 100 тисяч гривень на рік і при цьому ніхто не займається і не займався бізнесом, а живуть у триповерховій єврохаті, виникне чимало запитань, – каже член ГС «РБТ» Віталій Сороколіт.  – Журналісти нашої спілки ці питання поставлять посадовцям, а також прокуратурі, поліції, люстраційним органам. Всі дані будуть оприлюднені. З корупцією потрібно боротися різними способами. Грант «Хто в цій хатині живе» – один з них.

Також відомості про посадовців, які живуть не за можливостями, будуть публічно розголошені, аби громада знала усе.

– Зокрема дані внесуть у відкриту базу даних чиновників  України і Тернополя – Wiki чиновника, де вже є тисячі прізвищ посадовців різних рівнів, – каже член «Ради бізнесу Тернопілля» Руслан Савчишин. – «Вікіпедію» чиновника, до речі, доповнити може кожен. Щодо гранту, то люди й так вмотивовані змінювати ту ситуацію, яка є, але 500 гривень за хату чи декілька тисяч за пів десятка будинків – також хороший стимул до роботи. Тож спордіваємось на багато цікавих фотографій, а згодом й багато журналістських чи кримінальних розслідувань.

Всі ми повинні розуміти, що зміни залежать від кожного з нас. З проблемою корупції, яку влада не завжди бачить, допоможе розголос.

Надсилайте світлини з «хатинкою» чиновника (три фото з різних ракурсів, обов’язково з чиновником), ПІП посадовця, його місце роботи й посаду, адресу на: Pr@rbt.te.ua. Не забудьте залишити свої контактні дані. Анонімність гарантуємо.

 

Перелік посадовців, будинки яких цікавлять:

  • Заступники міського голови Тернополя, секретар міської ради, керівники структурних підрозділів
  • Директори шкіл і дитячих садків міста
  • Керівники комунальних підприємств Тернопільської міської ради
  • Головні лікарі медичних закладів Тернополя (й обласних у Тернополі) та їхні заступники
  • Голови судів та судді
  • Керівник обласної та міської прокуратури, а також їхні заступники
  • Керівник ДФС, його заступники, керівники структурних підрозділів
  • Керівник тернопільської податкової та його заступники
  • Керівник обласної та міської поліції, їхні заступники, керівники структурних підрозділів
  • Керівник ОДА, його заступники, керівники структурних підрозділів
  • Голова облради, його заступники, керівники структурних підрозділів
  • Керівник Держінспекції архбудконтролю, його заступники, керівники структурних підрозділів
  • Керівники інших державних установ у Тернопільській області.