П’ятниця , 29.03.2024

Патрульна поліція зламала руку водієві, який неправильно припаркувався

Тернополянин Максим Андрійчук поскаржився на дії патрульних поліцейських. Чоловік стверджує, що ті зламали йому руку, коли затримували, на його думку неправомірно, – за порушення правил дорожнього руху. Чим перевищили свої повноваження.

рука1Батькові двох маленьких дітей тепер доведеться близько місяця ходити у гіпсі. Відповідно, ані працювати, ані навіть дитину до школи завезти він не зможе. Через травму  страждатиме і він, і його родина.

У патрульній поліції стверджують: чоловік під час спілкування з поліцейськими на стан здоров’я не скаржився і до лікарні звернувся аж через п’ять годин, пише “20 хвилин”.

– Це сталось 18 березня близько 12 ранку на вул. Бродівській, 4, – розповів тернополянин Максим Андрійчук. – Я зупинився навпроти «6 магазину». Під’їхала поліція, сказали, що тут не можна стояти. Я попросив вибачення, сказав, що переїду. Мені не дали цього зробити, мовляв, нікуди не треба авто переганяти, дайте документи, будемо складати постанову.

Документи, каже чоловік, він показав. Але щодо постанови був незгідний. Виник конфлікт.

– Я подзвонив на 102 і викликав поліцейських, – пригадує Максим Андрійчук. – Невдовзі машина під’їхала. Причому ці поліцейські вже по-іншому трактували моє порушення. Загалом на місце приїхали чотири екіпажа. Одна з автівок, до речі, заїхала під знак, де односторонній рух. За що я і свідки цього інциденту зробили поліцейським зауваження.

Чоловік каже, що і сам, і свідки вимагали, щоб і на поліцейських-порушників їхні колеги склали постанову. Ті відмовились.

– Я дзвонив на 102, бо боявся за своє життя і здоров’я – на місці було 8 поліцейських, а я один, – пригадує пан Максим. – Невдовзі мене «заламали»,  одягли на мене наручники, відвезли до поліції. Непокори з мого боку не було.

Коли чоловіка скрутили і почали одягати наручники, пригадує тернополянин, сильно смикнули його за плече.

– Мене відвезли до відділку, на просп. Шевченка, 10, – пригадує пан Андрійчук. –  Приїхав їх керівник, почали складати протокол. Прізвищ не пам’ятаю. Врешті склали протоколи і за непокору працівникам поліції, і за порушення правил дорожнього руху. А я не вбачаю тут непокори. Ніхто мене ні про що не  попереджав – просто заламали руки і відвезли до відділку.

Чоловік каже, що скаржився і показував видимі шрами на руках від «перетягнутих» наручників. Попередив, що звертатиметься в травмпункт.

– Після поліції я поїхав додому, бо потрібно було дитину відвезти, – пригадує чоловік. – Сильно боліли ключиця, плече. Поїхав в травмпункт, зробив знімки. В довідці з травмпункту написано: закритий перелом човноподібної кістки лівої кисті. Наклали гіпс.

Наступного дня чоловік звернувся до представника уповноваженого з прав людини. Каже, тепер близько місяця йому доведеться ходити в гіпсі.

– Ми живемо на «Сонячному», а син ходить до першого класу на «Східному» масиві, – розповів Максим Андрійчук. – Є ще дворічна донька. Тепер ані грошей для родини заробити не зможу, ані навіть дітей до школи і садка завезти.

Чоловік стверджує, що шокований діями поліцейських. Мовляв, коли ті вийшли на вулиці міста, думав, наведуть лад. А, виходить, «беспредєл» лише посилився. Тому порадився з юристами та позиватиметься  до суду. Травмований чоловік вже звернувся до уповноваженого ВР з прав людини, бо вважає, що його права порушили, повідомив координатор взаємодії з громадськістю при уповноваженому Верховної Ради з прав людини в області Володимир Шевченко.

– Чоловік написав заяву, просив взяти справу під особистий контроль уповноваженого Валерію Лутковську і звернутись в його інтересах до прокуратури, – каже Володимир Шевченко. – Такими речами має займатись прокуратура і внутрішня безпека поліції. Але заявник їм не довіряє. Тому просив п. Лутковську взяти цю справу під особистий контроль.

Коментар
Олександр ЛИЗУН, (24р.), командир батальйону управління патрульної поліції у м. Тернопіль ДПП:
Водій порушив Правила дорожнього руху. Натомість на кількаразову вимогу патрульних поліцейських надати посвідчення водія, відмовлявся це робити, закривав двері авто, тобто, перешкоджав роботі поліцейських. Його затримали і доправили до відділу поліції. На нього склали протокол за ст. 185 Кодексу про адмінпорушення – за непокору працівнику поліції і за ст. 122 – порушення правил дорожнього руху. Жодних скарг на стан здоров’я тоді у чоловіка не було. До медзакладу він звернувся щонайменше через п’ять годин після спілкування з патрульними поліцейськими – близько 22.00.