П’ятниця , 29.03.2024

Іноземні інвестори готові взятися за відновлення одного із замків Тернопільщини

Польські інвестори зацікавлені у відновленні Червоногородського замку, який розташований поблизу Джуринського водоспаду. А також поляки зацікавлені у відновлені костелу св. Станіслава

замок-нирків3

До 20 квітня у Заліщицькій районній державній адміністрації готуватимуть історичну довідку про ці пам’ятки і згодом її передадуть польській юридичній компанії, яка на міжнародному рівні шукатиме спадкоємців замку і костелу.

Якщо законних власників встановити упродовж 3 місяців не вдасться – поляки зможуть інвестувати у відновлення історико-культурних пам’яток.

Іноземці зацікавилися замком і костелом у Заліщицькому районі, тому що останнім ними володів польський шляхтич Кароль Понінський. Тож дбаючи про сучасний стан будівель, інвестори відновлюватимуть польські пам’ятки. Заразом, іноземці намірилися вкладати кошти у нашій області в альтернативні джерел енергії.

«Я поки що не можу назвати ім’я польського інвестора, але, звичайно, незабаром громадськості воно буде відоме. На цих вихідних у Заліщики завітав представник польської юридичної фірми, яка буде займатися пошуком спадкоємців. Ми обговорили усю можливу співпрацю, але це всього лиш була перша наша зустріч. Попередньо, на відновлення замку і костелу потрібно близько 10 млн. дол. У цю суму входитиме і ремонт майже 100 м дороги перед пам’ятками і вкладання бруківки перед замком і костелом.

Поляки хочуть інвестувати у Заліщицькому районі, бо їх зацікавило спорудження вітрових електростанцій на схилах Касперівців, Синькова і теплової електростанції, з використанням сонячної енергії, поблизу Ниркова. Після відмови кременчуцьким інвесторам у спорудженні гідроелектростанції на Джуринському водоспаді про це більше мова не йде і з іншими інвесторами», – розповів голова Заліщицької районної держадміністрації Борис Шипітка.

Окрім інвестицій у відновлення історичних пам’яток та виготовлення електроенергії поляки намагаються налагодити співпрацю із заліщицькими сільгосвиробниками. Зокрема, іноземці готові надати свою техніку та насіння, аби виростити на нашій землі сою і кукурудзу.