П’ятниця , 29.03.2024

Ненаситний до грошей будівельник взяв тернополян в заручники?

У сусідньому Хмельницькому ціни за 1 кв. м. житла починаються від 6900 грн., а в Тернополі дешевше 10000 грн. не знайдеш

будівництво4«Усі тернополяни стали заручниками ненаситної зажерливості однієї людини, – так вважає активіст громадської організації «Стоп корупція. Тернопіль» Павленко Віталій. – Місцевий олігарх Гуда повністю диктує ціни на будівельному ринку нашого міста. Об’єднавши навколо себе цілий ряд забудовників, він робить все, щоб не  опускати нижче ціни на ринку, чим вони є в його підприємства. А через свої зв’язки у владі робить все, щоб в наше місто не міг прийти жоден інвестор та почати будувати доступне для тернополян житло».

Наявність в Тернополі «будівельної мафії» підтверджують і в громадській організації «Стоп корупція. Тернопіль».  Адже абсолютно дивною виглядає ситуація, коли в нашому місті найвищі ціни вартості квадратного метра житла в регіоні, а на ринку міста немає жодного будівельника з інших міст чи загальноукраїнського масштабу. І це при тому, що влада на всіх форумах заявляє про бажання залучити інвесторів в місто.

Нас усіх дивує, чому у сусідньому Хмельницькому ціна за 1 кв. м. житла починаються від 6900 грн., а в Тернополі дешевше 10000 грн. не знайдеш? Де логіка? Можливо, у нас вищі  заробітні плати? Та ні, за цим показником ми останні в Україні. Можливо, наше місто краще економічно розвивається, є більше готових робочих місць і всі намагаються до нас  переїхати? Та ні, все навпаки. То звідкіля такі ціни на нерухомість?

Тернополяни переплачують по 120-200 тис. грн. за кожну квартиру, щоб такі, як Гуда могли спокійно добудувати свій палац на березі ставу, щоб могли щороку міняти собі авто, купуючи найновіші і найдорожчі моделі, щоб могли в будь-який момент розкішно відпочити чи то на Мальдивських пляжах, чи то на Альпійських лижних спусках.

Експерти ринку нерухомості вважають, що собівартість будівництва житла в таких містах, як Тернопіль становить від 6000 до 6500 грн., зважаючи на вартість земельної ділянки,  складність рельєфу і навантаження на інфраструктуру. Чому ж тоді міська влада, котра повинна дбати про інтереси людей, не заставить будівельників встановити рентабельність в межах європейських 10-15%? Чому не було реакції на «змову» будівельних організацій, котрі об’єднались «під крилом» якогось одного будівельника і диктують умови на ринку нерухомості?

Хоча така позиція міської влади стає зрозумілою, якщо звернути увагу на постійні повідомлення в ЗМІ про шалені хабарі, котрі «ходять» за отримання дозвільних документів на будівництво. Якщо у маленькому 30-титисячному Вишгороді мер міста отримав від забудовників 1 млн євро, то ми тільки можемо уявити, які «тарифи» у нас…

П.С. «Я не можу пояснити тільки походження першого мільйона, а про всі решту я розповім,» – слова відомого американського бізнесмена Рокфеллера. Громадська організація «Стоп корупція. Тернопіль» вивчила питання походження першого мільйона Гуди і обов’язково розповість про це тернополянам.