П’ятниця , 29.03.2024

Тернопільські депутати хочуть з виборцями робити те, що робив Яценюк

Тернопільські депутати хочуть отримати право самостійно формувати тарифи на комуналку. 

voda7Депутати Тернопільської міської ради направили звернення до парламенту та уряду, в якому просять надати їм повноваження самостійно формувати тарифи на комунальні послуги. А саме – тарифи на теплопостачання та водопостачання.

За відповідне звернення міські обранці проголосували майже одноголосно.

«Процеси децентралізації, що здійснюються в державі, повинні мати комплексний і змістовний характер та виконувати функцію системного вдосконалення діючого законодавчого регулювання правовідносин, у тому числі у сфері комунальних послуг, забезпечувати збалансованість та єдність механізму реалізації завдань та оптимального розподілу повноважень між органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, які представляють інтереси громадян та суб’єктів господарювання.

У схваленій Урядом Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, зазначено, що основними повноваженнями органів місцевого самоврядування є забезпечення розвитку місцевої інфраструктури – доріг, мереж водо-, тепло-, газо-, електропостачання і водовідведення.

Виконання цих завдань можливо виключно при наявності місцевих інвестиційних галузевих програм та відповідної фінансово-ресурсної бази.

Натомість, існуюча ситуація, при якій комунальні підприємства житлово-комунальної сфери, зокрема тепло- та водопостачання, працюють за економічно збитковими тарифами, унеможливлює системну реалізацію модернізації та оновлення комунальної інфраструктури, підвищення її енергоефективності та економічної спроможності.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» державним колегіальним органом, що здійснює регулювання діяльності і відповідно встановлення тарифів на послуги у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Як свідчить практичний досвід роботи місцевих комунальних підприємств з НКРЕКП, процедура розгляду тарифів надзвичайно складна, тривала та зазвичай не об’єктивна. У зв’язку з великою кількістю ліцензіатів процес погодження тарифів Держрегулятором займає місяці, а іноді і роки. Затримка у встановленні тарифів призводить до отримання комунальними підприємствами збитків, постійної заборгованості за енергоносії, заробітної плати, сплати податків.

Необхідно зазначити, що комунальні підприємства водопостачання та теплопостачання є власністю територіальних громад. Тарифи на послуги водопостачання та водовідведення, послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання є соціально-значущими факторами, які торкаються інтересів територіальної громади, але на даний час місцеві органи самоврядування позбавлені можливості впливати на процес прийняття рішень щодо встановлення цих тарифів.

Надзвичайно важливим є також визначення в комунальних тарифах розміру інвестиційної складової в місцеву інфраструктуру, систему життєзабезпечення населених пунктів. Це мережі, насоси, котельні, очисні споруди, тощо, які є основними виробничими засобами, що належать місцевим громадам.

Комунальні підприємства та їх діяльність є важливою складовою місцевої економіки. Тому, від збалансованої тарифної політики залежить не тільки якість та надійність комунальних послуг але і сталість економічного-соціального розвитку територіальних громад», – йдеться у зверненні тернопільських депутатів.

One comment

  1. У Швейцарсько-українського проекту #DESPRO з*явилась ціла книжка з детальними інструкціями як зробити сільський #водоканал, налагодити систему #водопостачання в селі.
    Відтепер у багатьох громад, особливо об’єднаних буде змога це профінансувати з власних бюджетів. А ЯК це зробити – ось все покроково розписано в цій корисній книжці. Беріть на озброєння та діліться з іншими!