Четвер , 28.03.2024

У Тернополі відкриють пам’ятник воякам бельгійського бронедивізіону

24 квітня у Тернополі відбудеться ряд заходів з нагоди вшанування бельгійського автобронедивізіону.

бельгія-воякиУ 1916 році король Альберт І відправив цей військовий підрозділ на допомогу Царській армії до Галицького фронту.  Бельгійський автобронедивізіон провів декілька наступів в Карпатах та в Тернопільській області.

Вояки пов’язли  в більшовицькій революції, але їм вдалося знайти шлях додому, пройшовши драматичну одіссею через Сибір та  тріумфальну ходу територією США.
–          17:00-17:45. Церемонія відкриття пам’ятника  бельгійським солдатам  в присутності почесних гостей міста та Посла Бельгії в Україні ( Тернопіль, Микулинецьке кладовище на вулиці Микулинецька).

–        18:00. Офіційне відкриття виставок “Бельгійський автобронедивізіон (ACM) в Україні під час Першої світової війни” та “Перша світова війна у загальних рисах” ( Український Дім «Перемога», бульвар Тараса Шевченка, 27).

Історія автобронедивізіону була відновлена та документально зафіксована у виставці, яка буде встановлена в Українському домі «Перемога» разом з більш широкою тематичною виставкою, котра подає загальну розповідь про Першу світову війну з бельгійської точки зору. Обидві виставки були створені бельгійським Інститутом Ветеранів Війни. Вони будуть діяти для широкого огляду безкоштовно, починаючи з понеділка 25 квітня по 31 травня. Офіційне відкриття виставки  відбудеться в неділю 24 квітня

20:00 презентація Августа Тірі та показ повнометражного фільму “Cafard” у присутності режисера Яна Бюльтила. ( Кінотеатр «Палац Кіно», вул. Івана Франка,8).
Розповідь про автобронедивізіон читається як сценарій фільму, але лише у 2015 році бельгійський кінематографіст  Ян Бюльтил вирішив прийняти цей виклик.  Його анімаційний повнометражний фільм “Cafard” з використанням анімаційних прийомів «захоплення руху» – це художній фільм заснований на історичних фактах, про які йдеться у книзі Августа Тірі «Герої Короля Альберта» (2015).

Цей фільм буде показано у присутності кінематоргафіста в кінотеатрі «Палац Кіно».  Фільму передуватиме презентація Августа Тірі, експерта з питань автобронедивізіону.