Четвер , 28.03.2024

На Тернопільщині впіймали двох аферисток, які кинули банк на 500 тисяч гривень

Майже 500 тисяч гривень збитків завдали банківській установі керуюча філії та її спільниця, яка працювала на посаді економіста.

афера2У 2005-2006 роках підозрювана та її спільниця налагодили цілий конвеєр із оформлення кредитів на сторонніх людей.

Таким чином жінки привласнили майже 500 тис. гривень, повідомили у секторі комунікацій головного управління Національної поліції у Тернопільській області.

Зараз Кременецьким правоохоронцям, які займаються цією справою, відомо, щонайменше, про тридцять фіктивних договорів.

Обидві аферистки працювали в кременецькій філії банку, затримана –економістом, її поплічниця – керуючою відділення. Завдяки професійному становищу їм вдалося провернути аферу на півмільйона гривень. До обов’язків керуючої відділення входило власне оформлення кредитів на підставі незаконно добутих документів і проведення усіх необхідних перевірок. Економіст же взяла на себе освоєння коштів.

Впродовж декількох років незаконний бізнес банкірок залишався таємницею. Шило вилізло з мішка в 2008-му. Першим тривогу забило вище керівництво банку. Термін погашення кредитів сплив, а ні коштів, ні відсотків ніхто не повертав. Далі стали хвилюватися «боржники», адже від них вимагали повернення грошей, які осіли в кишенях аферисток. Зрозумівши, в яку халепу втрапили, потерпілі почали звертатися із заявами до кременецьких правоохоронців.

Справа навколо фіктивних кредитів закрутилися. Оперативники вийшли на слід аферисток, накопичували докази щодо їхньої незаконної діяльності. Та, відчувши неладне, жінки виїхали з України. В 2011-му їх оголосили в міждержавний розшук.

У 2012 році в Російській Федерації віднайшли слід керуючої банку. Її булоекстрадовано в Україну, де оголошено про підозру в привласненні та розтраті майна в особливо великих розмірах. Суд зваживши на те, що у жінки двоє малолітніх дітей, обрав їй покарання у вигляді домашнього арешту. Таке рішення обвинувачення вважає надто м’яким, відтак зараз оскаржує його в відповідному порядку

Подружка-поплічниця засудженої переховувалася значно довше, але завдяки копіткій роботі поліцейських у травні цього й вона була затримана в порядку статті 208 КПК.

– На даний час злодійка перебуває в ізоляторі тимчасового тримання, – повідомив начальник Кременецького відділу Головного управління Національної поліції де очікує рішення щодо обрання їй міри запобіжного заходу. Їй інкримінують частину 5 статті 191 Кримінального кодексу України – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах. За даний злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.