Четвер , 28.03.2024

Переселенці із Заходу збудували у Тернополі унікальну дерев’яну церку

Першу у Тернополі дерев’яну  Лемківську церкву «Вознесіння Господнього» освятили вчора, 9 червня.

церква-лемкиЧин освячення здійснив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк).

Храм збудований за архітектурним стилем, який був на Лемківщині, тому церкву назвали лемківською, повідомляє прес-служба Тернопільської ОДА.

Лемківська церква є не лише для лемків, а й для всіх переселенців: надсянців, холмщаків, підляшців, представників інших етнічних груп, це церква для всіх людей доброї волі – українців і неукраїнців.

Раніше переселенська громада кілька років молилася в підвалі церкви Матері Божої Неустанної Помочі. Згодом виникла ідея молитися разом, але вже у власному храмі. Будівництво храму почалося восени 2013 р. Дерев’яну частину проекту Олега Джули, лемка за походженням,  швидко звели майстри з Богоручан на Івано-Франківщині.

“Усі хто є тут відчуває святу віру у Бога, у віру своїх дідів та прадідів. Приходите до вашої церкви, приводьте дітей та онуків і нехай усі чують, що українці з Лемківщини, Холмщини і Підляшшя сильно люблять Бога і Україну. Усіх нас чекає нагорона на небі, бо там наш Небесний Отець, наш дорогий Ісус, Дух Святий і Небесна Мати і біля них не буде терпіння, хворіб і обов’язків, там немає ненависті, а всі тішаться щастю та своїм ближнім. Дай Боже, щоб ми всі побачили Небо”,– сказав Митрополит.

Церква стане культурним і духовним центром громади лемків області, каже голова товариства Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.
«Ми мріяли про цю подію близько 20 років, – зазначив Олександр Венгринович. – Ми хочемо, аби проходили сюди не тільки молитися, а й приводили дітей, розповідали їм славну історію Лемківщини».
Кожна третя родина на Тернопільщині – переселенці. Тому відкриття лемківської церкви – вагома подія для всього краю, каже очільник області Степан Барна.

«Для мене це важлива подія, адже я – лемко за походженням. Незважаючи на всі випробування, лемки не втратили своєї культури та духовності, – зазначив голова ОДА. – Там, на Лемківщині, є втрачені церкви.  Але сьогодні ми відновлюємо  лемківські святині на Тернопіллі. А разом з тим – лемківську культуру та традиції».