Четвер , 28.03.2024

На Тернопільщині перша платна дорога матиме 44 кілометри

Перша платна дорога в області матиме 44 кілометри. Це буде нова Об’їзна довкола Тернополя.

avtobanПроект будівництва нової об’їзної дороги Тернополя розглядають зараз в Кабміні. Об’їзну хочуть будувати на умовах концесії, повідомляє УНІАН.

«Тобто підрядна організація за свої кошти збудує дорогу, а потім певну кількість років, яку визначить Кабмін, буде брати плату за проїзд цією дорогою. Є кілька міжнародних компаній, які цікавляться цим проектом, бо у нас досить висока інтенсивність руху. Якщо Кабмін погодить концесійне будівництво, ми зможемо оголошувати міжнародний тендер для залучення концесіонера», – розповів начальник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Богдан Юлик.

Нова об’їзна проходитиме через Шляхтинці, Смиківці, Підгороднє, Довжанку. Довжина дороги складе 44 км, будувати її доведеться рік-півтора.

«Це був би дуже вигідний проект для Тернопільщини, адже запрацюють всі будівельні кар’єри, щоб постачати матеріали для будівництва дороги, збільшиться кількість робочих місць, розвантажиться Тернопіль від вантажного транспорту, буде черговий поштовх для створення нових логістичних центрів та АЗС. А водіям вже не доведеться стояти в заторах і на світлофорах, щоб проїхати Тернопіль, вони матимуть можливість об’їхати місто новою дорогою, заплативши за це певну суму. А врешті область через, скажімо, 25 років, отримає дорогу, яку концесіонер буде зобов’язаний весь цей час утримувати в ідеальному стані», – зазначає Юлик.

Те, що частину земель, передбачених під будівництво даної дороги, уже передали під інші цілі, він не вважає істотною завадою для реалізації проекту.

«Це будуть проблеми голів тих сільрад, які прийняли рішення зарезервовані землі віддати під будівництво чи ще щось. Офіційно землі зарезервовані. Думаю, щоб не мати проблем з правоохоронними органами вони знайдуть вихід з ситуації», – переконаний начальник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області.