П’ятниця , 29.03.2024

У Тернополі кажуть, що субсидії знищують газові підприємства України

Через субсидії, які отримує населення, не вистачає грошей на зарплату працівникам “Тернопільгазу”.

зарплата1-300x206Працівники “Тернопільгазу” ще не отримали зарплату за березень. Цю інформацію підтвердив директор ПАТ «Тернопільгаз» Олег Караванський, пише “Галас”.

Cтаном на сьогодні заборгованість по зарплаті перед працівниками “Тернопільгазу” складає близько 7 мільйонів гривень.

Якщо у 2013 році субсидію на Тернопільщині надавали тільки на 77 млн. грн., у 2014-му – на 680 млн. грн., то за березень, квітень і травень уряд перерахував на субсидію 1 млрд. 300 млн. грн. Ці кошти директор ПАТ «Тернопільгаз» називає «фантиками» і каже, що субсидії знищують усі газові підприємства України.

«Понад 80% населення користується пільгами та субсидіями. Газ став дорогий, а грошова маса за випроданий газ для населення в декілька раз стала меншою, бо все перекриває субсидія. Теплової енергетики в нас немає, промисловості – немає, один споживач на Тернопільщині – населення. Так і товариство, наприклад, має перед нами борги, але не в живих грошах, а в субсидіях і пільгах, які є протоколами, а не живою масою грошей. То не автобус, що як невигідно перевозити – поставив під домом. Ми працюємо, навіть коли немає зарплатні, бо маємо зобов’язання перед населенням – дбати про безпеку, це ж газ», – пояснив Олег Караванський.

Водночас взяти кредит на виплату праці підприємство не може, оскільки газовики досі не виплатили попередній, які взяли на погашення боргу перед працівниками за 3 місяці минулого літа.

«Ми не змогли розрахуватися з банком, бо нас підвели цукрові заводи. У 2014 році вони споживали 85 млн. м. куб. газу, а в 2015 році – вже тільки 35 млн. м. куб., а це мінус 50 млн. кубів. І промисловості немає в області – все завалили, а населення споживає надто мало газу, завантаження дуже мале на км трубопроводу, найнижче в Україні», – зауважив Олег Караванський.

У минулому газовому гіганту із найбільшою газовою мережею в Україні, відповідно до кількості населення, сьогодні залишається сподіватися на жнива, що підприємства області запустять сушилки та інше приладдя, з яким використовують і газ. Тоді як розрахуватися із всіма боргами, розповів Олег Караванський, у «Тернопільгазі» зможуть хіба що після сезонної роботи цукрових заводів.