Четвер , 28.03.2024

У Тернополі солдатські матері пікетували обласну адміністрацію

Вчора у Тернополі під стінами обласної адміністрації відбулася акція протесту.

ода-пикетСказати, коли контрактники зможуть повернутись додому, вимагали їхні матері та дружини, пише “20 хвилин”. 

Жінки кажуть, що вже тривалий час не можуть отримати конкретної відповіді ані від військового керівництва, ані від державного. А законодавство  у цьому плані – «розмите».

Про це  тернополянки та жительки області розповіли під час мітингу під стінами ОДА у четвер, 16 червня. Вони переконані, що мітингування на місцевому рівні результату не дасть, однак це спосіб бути почутими і на державному рівні.

– Мій чоловік пішов служити на “особливий” період у 2014 році, – розповідає вчителька з Тернопільщини Оксана Поліщук. –  Одне обіцяли, а вийшло по-іншому. В армії він захворів на гепатит С.  Але лікуватись його не відпускають, хоча ми зібрали усі необхідні документи і довідки про його стан здоров’я. І саме сьогодні його відправляють на Схід. Жодних пояснень, коли ж відпустять, не дають. Сказали: «Служи солдат. Всі служать і ти служи. В нас таких, як ти – багато».

Саме те, що поняття «особливий» період не має чітких часових рамок, прописаних у законодавстві, найбільше непокоїть жінок. Вони кажуть, що їхні чоловіки не проти служити, бо вважають це своїм обов’язком і після  пережитого в АТО не можуть облишити справу. Однак хочуть знати, скільки ще часу служитимуть.

–  Мій син пішов служити за мирних обставин у 2011, – розповідає тернополянка Жана Сергєєва. –  Він хотів мати військовий квиток, як будь-який чоловік, який поважає себе. Обрав контрактну службу, тому що у військкоматі йому запропонували. За умовами контракту мав повернутись додому ще 15 липня 2014 року. В 2014 році керівництво оголосило “особливий” період. На цей період звільняти їх не мають права. І Міноборони в односторонньому порядку, бо ніякого документу нам не показували, продовжило з ними контракти на невизначений термін. Як це  – скільки це часу? Хай скажуть.

Підняти це питання пообіцяло жінкам керівництво обладміністрації – голова та заступники.  Зокрема, через нардепів від Тернопільщини. З ними, як запевнили в ОДА жінок, ті зможуть невдовзі зустрітись. Також голова ОДА пообіцяв передати лист з вимогами родичів контрактників Петру Порошенку.

Аналогічна акція 16 червня відбулись у Чернівцях під обласним комісаріатом.   Раніше, за словами пікетувальниць, були у Львові і Івано-Франківську. Також збираються зорганізуватись жінки у Одесі.