П’ятниця , 29.03.2024

У Тернополі шахраї за три місяці продали майже 30 віртуальних автомобілів

Більше мільйона гривень втратили обдурені клієнти лізингової компанії, яка працювала впродовж кількох місяців у Тернополі.

avto-250x188За попередніми даними, у тенета шахраїв лише за лютий – квітень 2015 року потрапило 29 мешканців західної та центральної України, повідомили у секторі комунікацій головного управління Національної поліції у Тернопільській області.

– У Тернополі в центральній частині міста працювало товариство з обмеженою відповідальністю лізингова компанія “Делюкс-Авто”. Основним видом діяльності товариства була продажа в лізинг техніки – легкових автомобілів та джипів, – розповідає старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління ГУНП в Тернопільській області Сергій Гончарук. Працювали вони в Тернополі спочатку за адресою Острозького, 30, а потім переїхали на Чорновола, 1А.

Клієнтів заманювали через оголошення на сайтах “Авто-Ріа” та “Делюкс-Авто”. Люди телефонували, спілкувалися з консультантом, а далі приїздили до Тернополя, оскільки ціна на автомобіль була меншою ринкової, а перший внесок – лише 15-40 відсотків від вартості, а це від десяти до шістдесяти тисяч гривень.

Попався на гачок аферистів і Валерій Деркач – фермер з Вінничини. Йому для роботи на господарстві потрібна була автівка і племінник порадив звернутися до тернопільської лізингової компанії, адресу якої знайшов у інтернеті.

– Я поїхав туди, заплатив гроші в шарашкіну контору і не отримав ні машини, ні грошей. Умови пропонували – платите половину і через три дні вам буде машина. Її не було і я поїхав в Тернопіль. Вони були на Острозько, а звідти втекли на Чорновола. Я їх найшов там, але вони знову пообіцяли машину через 3 дні. Порозказували казок і не маю ні грошей, ні машини.

Валерію Деркачу запропонували “Ниву” за 89 тисяч гривень, а перший внесок чоловік заплатив 34 тисячі. Автомобілі потерпілим не показували, але переконували, що вони є на складі і через декілька днів після першого внеску прибудуть за адресою клієнта. Таким чином, каже Сергій Гончарук, людину підводили до підписання угоди фінансового лізингу.

– Договір сам був на 17 аркушах, написаний юридично-стислою мовою. Людина, яка не мала вищої юридичної освіти, не розуміла термінології, не розуміла значення та понять самого договору, а усно їй пояснювали, що не переживайте, там все добре, а угода лише формальність. Переконували, що авто отримає без проблем і затримки. Люди вірили і підписували документ.

Під час перевірки стало відомо, що фірму зареєстрували в жовтні 2014 року в управлінні юстиції Голосіївського району Києва. Проте за вказаною адресою такого товариства не було, а його працівники не мали господарських відносин з жодною автомобільною компанією.

Перша заява від обдуреного клієнта надійшла у поліцію наприкінці травня 2015 року. В подальшому правоохоронці встановили 29 фактів заволодіння коштами громадян. На сьогодні є 19 заяв від потерпілих, особи ще десятьох встановлюються.

– У кримінальному провадженні четверо підозрюваних. перевіряється причетність і інших осіб. Це хлопці і дівчата віком від 22 до 30 років. Двом обрано запобіжний засіб застава, одному – взяття під варту, перебування ще одного встановлюють.

Поліцейські розпочали кримінальне провадження за частиною 4 статті 190 ККУ – шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна. Підозрювані, розуміючи відповідальність за вчинок, намагаються перекинути вину один на одного.

Правоохоронці просять усіх, хто мав справу з товариством “Делюкс-Авто”, відгукнутися та повідомити інформацію, яка допоможе у розслідуванні, за телефоном Головного управління Національної поліції в Тернопільській області (067)471-66-23, (0352) 27-15-88 (слідчий Гончарук Сергій).

One comment

  1. Оказываем помощь по возврату денег с Лизинговых Компаний ВАШ АВТО, ЛК АВТО ЛАЙФ, ЛК ЕТАЛОН, АВТО ФИНАНС, ЕВРО ЛИЗИНГ и т.д.
    Оказываем помощь по возврату денег с кредитных компаний ТОВ Проспера А.В., Економкомфорт и т.д.
    МТС – 099 942 97 98
    Лайф – 093 542 59 31
    Киевстар – 067 663 86 20

    e-mail: law77@i.ua