Четвер , 28.03.2024

Тернопільська область стала беззахисною перед інфекційними хворобами

Відсутність вакцин призвела до порушення календаря щеплень, а разом з тим – до збільшення інфекційної захворюваності, особливо серед дітей.

бактерияЗагалом ситуація з виконанням планових щеплень в області плачевна. В першу чергу це пов’язано з відсутністю вакцин, які в область надходять централізовано. Альтернативи у мешканців області немає, тому що в аптечній мережі більшість цих препаратів не реалізуються.

Нещодавно Тернопільщина отримала невелику кількість вакцин, але в цілому це погоди не робить, пише розповідає Номер один.

– У червні отримали пентаксим, вакцину для профілактики гепатиту В та гемофільної інфекції. До цього часу використовували залишки з минулого року. БЦЖ (вакцина проти туберкульозу – авт.) окремі райони закупляли за кошти місцевих бюджетів. Централізовано область отримувала цю вакцину лише у минулому році, причому лише 5% від потреби. Як наслідок, у пологових будинках вакциновано лише 2,4% новонароджених. В основному в Монастириському, Бережанському, Кременецькому районах та Тернополі, – розповідає завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Держсанепідслужби в Тернопільській області Марія Павельєва.

Загалом у пологових будинках планували щепити 10500 дітей, а вакциновано лише 248. Дещо кращою є ситуація зі щепленням проти поліомієліту. За рахунок додаткової імунізації області вдалося зміцнити імунітет від цієї недуги.

– В області відсутні дифтерійні препарати. Є потреба у вакцинах інфанрікс, АДПМ, АДП, – зазначає Марія Павельєва. – Відсоток виконання вакцинного комплексу «дифтерія, правець та кашлюк» у віці до 1 року становить 0,5%. Ревакцинація у 18 місяців – 0,9%. Вакцинація КПК (кір, паротит, краснуха) до одного року проведена на рівні 9,5%, у шість років – 6,9%.

Через відсутність препаратів порушено виконання календаря профілактичних щеплень, констатують медики. У результаті жителі області втратили захист від інфекційних хвороб, що тягне за собою зростання випадків інфекційної захворюваності.