П’ятниця , 29.03.2024

Екологи прогнозують повне пересихання річки Збруч

Екологічну інспекцію в Тернопільській області можна спокійно розформовувати.

міст-збручТакий висновок можна зробити після нещодавньої наради щодо охорони водних об’єктів області, пише 0352.ua.

Представники громадськості продемонстрували, що власними силами на громадських засадах роблять в рази більше, ніж державна структура, яка повинна була б цим займатися в силу своїх обов’язків.

Зокрема, представники ГО «Скеля» Андрій Об’єщик продемонстрував, як в час нересту на Дністрі видобувають камінь в межах заповідника, як вдалося викрити рятувальників на Тернопільському уставі, які сітками виловлювали рибу, як перегородили річку Збруч, що призводить до її пересихання.

«За нинішніх змін клімату вже через деякий час таких річок як Збруч та Нічлава скоро може не стати. А якщо нічого не робити для їх збереження, то ці прроцеси лише пришвидшаться», – зазначив еколог Олександр Степаненко.

У присутнього на нараді заступника начальника екоінспекції Юрія Рослого Об’єщик поцікавився, чому інспекція закриває очі на численні порушення.

Якоїсь зрозумілої відповіді від чиновника не прозвучало. На нараді від нагадував людину з космосу, яка взагалі не орієнтується, де вона опинилася і що потрібно робити.

Апогеєм стала фраза Рослого, що мовляв громадські організації і є для того, щоб займатися вирішенням тих проблем, які вони вирішують.

Для чого ж тоді інспекція? Для отримування зарплат?