Четвер , 28.03.2024

Як платити податок на нерухомість, якщо квартира у Тернополі, а дача – біля Львова?

Квартира – у Тернополі. Садовий (дачний) будинок – у Зборівському районі, а успадкована батьківська хата – у Теребовлі.

neruhomyst1Саме у таких власників нерухомості найчастіше виникають питання щодо сум нарахованого податку за вказане майно. З ким консультуватись та де провести звірку?

Відповідь знаходимо у статті 266 Податкового кодексу України, відповідно до якої  платники податку на нерухоме майно мають право звернутися з письмовою заявою до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

– об’єктів житлової чи нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у  їх власності;

– розміру загальної площі  таких об’єктів житлової чи нежитлової нерухомості;

– права на користування пільгою із сплати податку;

– розміру ставки податку;

– нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними податкової інспекції та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, податкова інспекція за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку та надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Детальні консультації для платників Тернополя та Тернопільського району – у Центрі обслуговування платників: м. Тернопіль, вул. Білецька 1, або за телефонами: 43-46-30, 52‑12‑27, 43-46-25, 43-46-39, 43-46-46, 43-46-10, 43-46-34,  068-85-86-073.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ