Субота , 20.04.2024

Замість декомунізації ректора педуніверситету нагородять почесною відзнакою

Ректор Тернопільського національного педагогічного університету Володимир Кравець незабаром має шанс стати почесним громадянином Тернополя. 

Кравець-ПорошенкоВідповідний проект рішення уже зареєстрований у міській раді. Щоправда, реакція громадськості доволі неоднозначна, адже за довгі роки керування вузом Володимир Кравець не один раз опинявся в епіцентрі скандалів.

А довгий шлейф цих історій почався ще з радянських часів.

Наприклад, у газеті «Тернистий шлях» за 3.10.1992 року вийшла стаття «Отака історія одного концерту» (автор – директор Романівської школи Теребовлянського району Михайло Білошицький).

У ній автор і безпосередній учасник подій згадує, як у далекому 1981 році, група студентів педінституту працювала в складі будівельного загону у Кустанайській області. І тоді студенти організували концентр українських пісень. Тоді його учасників «заклали», а в інституті почався справжній терор.

Як стверджує автор, В. Кравець з особливою єзуїтською підступністю проводив розслідування, внаслідок чого, когось виключили з комсомолу і автоматично відрахували з вузу, а хтось обійшовся суворою доганою. Кравець ж за свої старання отримав посаду проректора.

За такі методи просування по кар ‘єрній драбині керівника вузу тепер варто було б “декомунізувати”, але натомість його намагаються представити до почесної відзнаки.

Тим паче, як пише “Тернопільський тиждень”, в особистих розмовах зі знайомими Володимир Кравець якось проговорився, що його батько за сталінських часів був начальником Кременецької тюрми. Це відкрило перед ним дорогу в КДБ. про що під час однієї з забав Кравець похвалився, що він є офіцером (капітаном) КДБ у запасі.