Четвер , 25.04.2024

У Скалаті легальний кар’єр за півроку дав до місцевого бюджету понад 2 мільйони гривень

На 2 мільйони 656 тисяч гривень тільки в першому півріччі 2016-го поповнив бюджет Скалатської міської ради Підволочиського району кар’єр ТОВ ВК “Гірничовидобувна промисловість”, що в Полупанівці.

карєр3Він один з небагатьох на Тернопільщині, що діє легально. Діє, до речі, круглорічно, цілодобово, забезпечуючи роботою понад сотню осіб, які здебільшого є мешканцями довколишніх сіл, пише topnews.in.ua.

І тоді, коли середня зарплата в краї одна з найнижчийх в Україні та в червні становила усього 4008 грн., тут вона в середньому становить 5 778 грн.

Оскільки ж заробіток залежить від виробітку, то за місяць при бажанні можна заробити й набагато більше. Для області, де рівень безробіття один з найвищих в Україні та кількість заробітчан зашкалює, то більш, ніж добре.

Тим паче, що крім зарплати, працівникам виплачуються премії, за можливості надається матеріальна допомога, здійснюється оплата лікарняних, забезпечуються умови для отримання пільгових пенсій. Також робітники, за рахунок кар’єру, забезпечені відповідним спецодягом, спецвзуттям і харчуванням.

Під опікою кар’єру і місцеві дитячий садочок та школа. Тільки цьогоріч, завдяки спонсорській допомозі, малеча отримала і сучасний дитячий майданчик, і побутову техніку, і можливість доступу до інтернету. Не стоїть керівництво Полупанівської філії ТОВ ВК “Гірничодобувна промисловість” й осторонь людської біди – допомагає тим, хто просить про допомогу. Кар’єр давно став частиною громади, беручи активну участь у її житті та сприяючи розвитку благоустрою Підволочищини загалом.

Здавалось би, чого ще хотіти. Але ж ні. Є на Тернопільщині ділки, котрі сплять і бачать себе власниками кар’єру. Вони звикли отримувати те, що хочуть, будь-якими методами. От і взялись підбивати працівників на страйк.Піддавшись на провокацію, кілька робітників оголосили страйк, вимагаючи підвищення зарплатні (хоча в липні дирекція і так планувала збільшити її, про що й повідомляла заздалегідь). Як результат, роботу кар’єру було паралізовано на п’ять днів. Ділки радісно потирали руки, рахуючи майбутні прибутки, робітники ж, зарплата яких залежить від виробітку, втратили заробіток. 

Дирекція кар’єру, поважаючи права та інтереси працівників, з розумінням відреагувала на їхні вимоги та підвищила заробітну плату, тобто вчинила, як кажуть, за совістю, бо коли відверто, могла б просто вказати невдоволеним на двері. Адже охочих працювати на кар’єрі – чимало, тим паче – фахівців гірничодобувної галузі. До того ж, як свідчать результати, численних планових і позапланових перевірок, грубих порушень трудового, природоохоронного законодавства в діяльності кар’єру не зафіксовано.

Проте підводні політичні течії не заспокоюються. Дуже вже, схоже, хочеться комусь прибрати до рук цей ласий шмат. Колектив кар’єру дуже вдячний голові Тернопільської ОДА Степану Барні за обіцянку давати “зелену” дорогу кожному власнику кар’єра, який готовий працювати легально” та вірить в її виконання. Адже наразі легальному кар’єру в Полупанівці працювати вкрай важко. Складається враження, що чесність, порядність та діяльність кар’єрів Тернопільщини в правовій площині нині  комусь не вигідна та не потрібна.