П’ятниця , 26.04.2024

Хто входить до антимерівської коаліції у Тернопільській міській раді?

Сесія Тернопільської міської ради, яка відбулася у п’ятницю, 19 серпня, виявилася переломною у протистоянні депутатського корпусу та міського голови.

міськрадаПеремогу у цьому двобої здобули депутати, які з третьої чи четвертої спроби таки зуміли зцементувати свою більшість.

Фактично новій депутатській більшості вдалося провести через міськраду усі свої рішення та пропозиції. І серед цих рішень чимало таких, що йдуть врозріз із позицією міського голови Сергія Надала.

Нагадаємо, одразу ж після виборів у Тернопільській міській раді створили депутатську більшість, до складу якої увійшли “Свобода” (13 депутатів), БПП (7 депутатів) та “Батьківщина” (4 депутати).

Також більшість могла розраховувати на негласну підтримку радикалів Ляшка (3 депутати), які у Тернополі є лояльними до місцевої влади.

Але незадовго після виборів офіційно задекларована більшість почала давати тріщину насамперед через внутрішній конфлікт у тернопільській міській “Свободі”.

Тому ще у грудні минулого року почала вимальовуватися нова більшість до складу якої входили частина фракції “Свобода”, частина БПП та “Самопоміч”.

Спочатку меру Тернополя вдавалося гасити потуги опозиційних депутатів перехопити владу. Неформальна більшість спрацьовувала частково, але з часом тиснути на депутатів ставало все складніше.

Отож, на останній сесії відбувся остаточний перелом. У міській раді сформувалася нова більшість. Основу цієї більшості склали частина фракції ВО “Свобода” (лідери групи – Ігор Турський, Іван Сороколіт та Роман Навроцький), частина фракції БПП (лідер цієї групи Володимир Місько, до речі студентський товариш голови ОДА Степана Барни), а також фракція “Самопоміч” у повному складі.

Також до складу цієї неформальної міськрадівської коаліції входять фракції “Народного контролю” та “Громадянської позиції”, які мають по 4 депутати.

Загалом же антинадалівська коаліція налічує 27-28 депутатів. Цього достатньо не тільки для того, щоб приймати вигідні для себе рішення, а й навіть, щоб долати вето мера.

Міський голова Сергій Надал наразі ж може розраховувати на підтримку “Батьківщини”, Радикальної партії і решток фракцій “Свободи” та БПП. Загалом же 15-16 депутатів. Цього явно замало для того, щоб відчувати себе абсолютним господарем у місті, що власне змушує мера нервувати.

Втім, навряд чи Сергій Надал змириться з поразкою, а тому головні події у протистоянні мер-депутати, ймовірно, ще попереду.