Четвер , 28.03.2024

Посадовці привласнювали гроші, які виділялися на реабілітацію бійців АТО

Злочинну схему з привласнення бюджетних коштів для закупівлі засобів реабілітації осіб із особливими потребами викрила на Тернопільщині Служба безпеки України спільно з фіскальною службою.

%d1%81%d1%85%d0%b5%d0%bc%d0%b01Під час виконання угод із органами соціального захисту щодо забезпечення протезами і візками інвалідів, в тому числі й дітей-інвалідів та учасників АТО, посадовці приватного підприємства штучно завищували кінцеву вартість засобів реабілітації, значно перевищуючи визначений договорами ліміт рентабельності.

Зокрема умовами контрактів передбачалося, що засоби реабілітації постачатимуться за цінами, сформованими із урахуванням фактичної собівартості продукції та нормативу рентабельності не більше ніж 18%, повідомляє прес-служба СБУ.

Завдяки фінансовим махінаціям зловмисники штучно збільшували собівартість продукції, внаслідок чого її ціна зросла більше ніж у тричі. Отримані таким чином надприбутки зловмисники перераховували підконтрольним приватним підприємцям для легалізації коштів та уникнення оподаткування.

За матеріалами СБУ Головним управлінням ДФС у Тернопільській області відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом) та ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

У результаті слідчих дій на території підприємства правоохоронці вилучили 350 тисяч гривень готівки, а також документи бухгалтерського і податкового обліків, комп’ютерну техніку та електронні носії даних. Слідство триває.