П’ятниця , 29.03.2024

Одна з найстаріших церков Тернополя потребує негайної реставрації

В обласній держадміністрації планують виділити 100 тис. грн. на створення проектно-кошторисної документації для відновлення Церкви Різдва Христового на вул. Руській у Тернополі.

церква-різдваАвтокефальний православний собор у Тернополі існував ще у 15 столітті. Спочатку він був дерев’яним, а сьогоднішня кам’яна споруда збудована у 1608 році.

Ще у 1936-37 рр. закладений сучасний вигляд фасаду церкви Різдва Христового. Але невдовзі, у повоєнні роки, зовнішній вигляд храму та дах довелося знову відновлювати.

З того часу церква зберігала радянські уявлення про архітектуру і тепер вже будівлю потрібно рятувати від плину часу, пише “Галас”.

«Усі ви пам’ятаєте, як кілька років тому у храмі раптом провалювалася підлога і тоді її потрібно було капітально відремонтувати. Тепер ми теж підтримуємо такі починання, бо пам’ятку архітектури потрібно берегти», – наголосив керівник управління культури Тернопільської ОДА Григорій Шергей.

Виділити 100 тис. грн. на проектно-кошторисну документацію в обласної ради просить архиєпископ Тернопільський і Подільський Мстислав.

В церкві запевняють, що кошти на ремонт і реставрацію святині шукатимуть самостійно.

На засіданні постійної бюджетної комісії обласної ради ініціативу церкви підтримали. Тепер виділення коштів на створення документації мають погодити депутати на сесії обласної ради, яка відбудеться вкінці вересня.