Вівторок , 16.04.2024

Понад півтори тисячі бійців прийшли на військову прощу до Зарваниці

Військове паломництво відбулося до Марійського духовного центру на Тернопільщині.

zarvanyciaЩонайменше півтори тисячі українських вояків вклонилися Зарваницькій іконі Божої матері, повідомляє ТСН.

Кадрові військові, курсанти, ліцеїсти, нацгвардійці та прикордонники вишукалися на невеликому подвір’ї старої церкви у селі. До ікони прийшли військові різного віку, у різних чинах, холостяки та з родинами. “Кожен хоче помолитися, згадати щось, звернутися до Бога з якимось проханням. Помолитися за своїх побратимів, кого немає зараз ним”, – розповів заступник командира військової частини А1267 Олександр Верстюк.

Офіцер Тарас Тимків боронив Донецький аеропорт. Він зізнається, що досі важко згадувати пекельні дні і ночі. Саме відтоді не знімає натільний хрестик, подарований матір’ю. “Бог помагає, я переконався в цьому особисто. Були такі моменти, я вважаю, Бог мені поміг”, – каже командир групи військових.

Майбутні моряки подолали довгий шлях з Одеси, щоб побувати на місці явлення Богоматері. Їхній капелан уже має досвід АТО. “Коли дивишся в лице смерті, не віруючих не існує. Через величезну кількість наших заходів, в тому числі і через прощу, ми стараємося накраще поміняти всередині середовище нашої армії”, – каже капелан Військово-Морських Сил отець Олександр Смеречинський.

У паломницькому марші поруч з військовими йдуть їхні дружини та діти. Вони прийшли, аби набратися сили, щоб чекати, підтримувати і розуміти своїх чоловіків, адже війна робить їх іншими. “Для того, щоб служити, треба вірувати в те, що ти робиш. Для чого ти це робиш – для своєї держави”, – пояснює офіцер Держприкордонслужби Роман Марченко.

Селяни, які на узбіччі вітають колону незвичних паломників у військовій формі, навіть плачуть. “Поможи їм, Господи, бережи їх від куль”, – кажуть вони.

Загалом це уже восьма військова проща до греко-католицької святині. Паломників-військовослужбовців щоразу більшає.