Субота , 20.04.2024

Тернопільський нардеп лобіює діяльність скандального кар’єру

У дніпропетровських орендарів скандального кар’єру в селі Полупанівка Підволочиського району з’явився несподіваний лобіст. Як стало відомо з неофіційних джерел ним став депутат-мажоритарник з Блоку Петра Порошенка Микола Люшняк. Наразі невідомо, які чинники мотивували політика стати на захист сумнівної структури.

lushnjakРозповідають, що парламентар від Теребовлянщини «оббиває» пороги Міністерства аграрної політики в надії продовжити для дніпропетровського ТОВ «Гірничодобувна промисловість» договір оренди цілісного майнового комплексу одного з найбільших кар’єрів області державного підприємства «Полупанівський кар’єр», який закінчується в грудні 2016 року.

Це підприємство називають малою «Криворіжсталлю» бідної на корисні копалини Тернопільської області, пише “Галас”.

Площа Полупанівського родовища займає близько 48 гектарів і на ньому працюють понад 100 працівників. В останні роки завдяки шаленому попиту на вапнякову сировину металургійних заводів зі Східної України кар’єр працює в цілодобовому режимі 7 днів на тиждень. Відповідно має великі доходи. Водночас, як стало відомо, за оренду цілісного майнового комплексу орендалі сплачують всього-навсього 56 тисяч гривень, тобто вартість близько камазів щебеню. Не в кращому стані перебувають дороги в навколишніх селах, якими їздять вантажівки з вапняковою сировиною.

Нагадаємо, що в червні-липні на вапнякових кар’єрах у селах Новосілка і Полупанівка спалахнули страйки. Значна частка працівників ТзОВ «Кар’єр Новосілка» та Полупанівської філії ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість», відмовившись працювати, висунули вимоги власникам. Вони вимагали приблизно на 80 відсотків збільшити заробітну плату, а також укладати не короткострокові трудові договори на один місяць, а безстрокові або хоча б на один рік. Після тривалих переговорів частину вимог страйкарів задовільнили. Однак згодом власники відмовилися продовжувати трудові договори з двома учасниками АТО, які також брали участь у страйку.

Чи знає про ці та інші факти народний депутат Люшняк, який в київських коридорах влади «стелить» шлях до економічного визискування рідної Тернопільщини. Чи йому ближчі інтереси ділків з Дніпропетровщини та їхніх офшорів?