Субота , 20.04.2024

У Тернополі подорожчала реєстрація шлюбу

У Тернопільській області зросла вартість платних послуг, які надають відділи державної реєстрації актів цивільного стану. Або скорочено – РАЦСу. Традиційний весільний обряд із магнітофонним музичним супроводом тепер коштує триста гривень.

шлюб1На півтори сотні більше обійдеться та сама церемонія, але під живу музику. Реєстрація шлюбу за скороченим сценарієм вартує 165 гривень. У Головному територіальному управлінні юстиції пояснюють, вартість платних послуг відділів РАЦСу зросла у зв’язку із підвищенням їхньої собівартості.

ОЛЬГА ЧЕПУРНА, заст. начальника Головного територіального управління юстиції з питань держреєстрації: «Собівартість платних послух складається з прямих витрат. Це витрати, зокрема, на приклад, на папір, на відрядження працівників, і таке інше. І не прямі послуги, це всі інші послуги: на оренду приміщення, електропостачання, водовідведення, водопостачання. Тобто, ті платні послуги складаються, зокрема, з тарифів, які, ви прекрасно знаєте, що зросли».

Врахувавши ці всі обставини, у Головному територіальному управлінні  юстиції цьогоріч переглянули вартість послуг. Нові розцінки почали діяти вже із серпня, передає ІНТБ.

ОЛЬГА ЧЕПУРНА, заст. начальника Головного територіального управління юстиції з питань держреєстрації: «До того, платні послуги були розроблені в жовтні 2011 року, тобто, починаючи з 11-го року і до 16-го року платні послуги відділів ДРАЦС не змінювались , незалежно від того, що змінювалась мінімальна заробітна плата, кожного разу змінювалися тарифи на газ, на електроенергію і таке інше. Тому виникла необхідність, щоб вони зросли. Це відбулося не лише в Тернопільській області, послуги були переглянуті і в інших областях України».

До речі, віднедавна РАЦСи пропонують і вдосконалені індивідуальні європейські урочисті церемонії шлюбу.

ОЛЬГА ГУЛЬ,  начальник відділу ДРАЦС Головного територіального управління юстиції: «Що стосується самих обрядів, вони є для кожного регіону специфічні, індивідуальні, тому що до написання самих сценаріїв була вкладена частинка душі кожного спеціаліста, який працював над тим сценарієм і, звичайно, побажання самих наречених, які би хотіли бачити в самих сценаріях якісь елементи. Хтось  хоче бачити більше музики, хтось хоче бачити і слухати побільше слів. Це все обговорюється перед тим, як є написана заява про державну реєстрацію шлюбу».

Також популярними стали і урочисті обряди з нагоди заручин, народження дитини, ювілеїв весілля. При організації та проведенні цих заходів, враховують всі побажання замовників та індивідуально підходять до кожного. Вартість урочистого обряду європейської церемонії шлюбу та ювілейного весілля у вихідні та святкові дні становить одну тисячу гривень.

ОЛЬГА ГУЛЬ,  начальник відділу ДРАЦС Головного територіального управління юстиції: «Ота тисяча, яка попала вже в тарифи, вона не є випадковою, вона є для того, щоб ці кошти, які будуть людьми заплачені, щоб вони були повернуті в ту роботу, яку від нас вимагають».